Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Komisija donosi paket mjera za dodatnu pomoć za poljoprivrednim i prehrambenim sektorima

Komisija je danas objavila najnoviji paket izvanrednih mjera za pomoć poljoprivrednim i prehrambenim sektorima koji su najviše pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom.

Koronavirus: Komisija donosi paket mjera za dodatnu pomoć za poljoprivrednim i prehrambenim sektorima

Izvanredne mjere (objavljene 22. travnja) uključuju potpore za privatno skladištenje za mliječne i mesne sektore, privremeno odobrenje tržišnih mjera samostalne organizacije za gospodarske subjekte u pogođenim sektorima i fleksibilnost u provedbi programa za potporu tržištu.

Povrh tih tržišnih mjera, Komisija je predložila da se državama članicama odobri upotreba sredstava iz fonda ruralni razvoj za nadoknadu šteta poljoprivrednicima i malim poljoprivredno prehrambenim poduzeća u iznosima od 5000 do 50 000 eura.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski izjavio je: Brzo smo reagirali da bismo osigurali sve potrebne mjere za pomoć poljoprivrednicima i onima kojima je pomoć potrebna. Neka poljoprivredna i prehrambena tržišta su teško pogođena krizom. Međutim, uvjeren sam da ćemo mjerama osigurati konkretnu pomoć, poslati primjeren signal tržištima, a uskoro i postići određenu razinu stabilnosti. Taj paket i prethodne mjere potpore pokazuju da je Komisija spremna i djelovat ovisno o razvoju situacije. Nastaviti ćemo pratiti stanje, u bliskoj suradnji s dionicima, Europskim parlamentom i državama članicama.

Te mjere nastavak su opsežnog paketa mjera koje je prethodno donijela Komisija i njima se podupire poljoprivredno-prehrambeni sektor u ovim teškim vremenima uz povećane iznose državnih potpora i produljene rokove za podnošenje zahtjeva za plaćanje. Cilj veće fleksibilnosti u pogledu pravila zajedničke poljoprivredne politike je smanjenje administrativnog opterećenja za poljoprivrednike i nacionalne uprave. Na internetu je dostupno priopćenje za medije i najćešća pitanja.

Pojedinosti

Datum objave
4. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj