Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. siječnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

#Koronavirus i dezinformacije: prošireni program praćenja platformi s naglaskom na cjepivima

"Pandemija bolesti COVID-19 istaknula je ulogu platformi u društvu, uz što dolaze i odgovornosti. Potrebno je poduzeti znatne korake kako bi se spriječilo da dezinformacije ometaju zajedničke napore svih država članica EU-a u pogledu cijepljenja...

Dezinformacije o koronavirusu

Komisija je objavila niz izvješća o dodatnim mjerama koje su poduzeli potpisnici Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija.

Iz njih je vidljivo da su platforme poboljšale vidljivost vjerodostojnog sadržaja s milijunima korisnika s poveznicama na namjenske informativne resurse. U svoje su uvjete uvrstile i politike za uklanjanje dezinformacija o cjepivima, posebno blokiranjem stotina tisuća računa, ponuda i oglasa oglašivača povezanih s dezinformacijama o koronavirusu i dezinformacijama o cijepljenju te su pojačale suradnju s provjeravateljima činjenica kako bi povećale vidljivost provjerenog sadržaja o cijepljenju. Ova serija izvješća označava kraj početnog razdoblja izvješćivanja od 6 mjeseci.

S obzirom na važnost izvješćivanja u trenutačnom epidemiološkom kontekstu, program će se nastaviti sljedećih 6 mjeseci. Komisija je od internetskih platformi zatražila i više podataka o razvoju širenja dezinformacija tijekom krize uzrokovane koronavirusom i o detaljnom učinku njihova djelovanja na razini država članica EU-a.

Věra Jourová, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost, izjavila je: Pandemija je postala plodno tlo za lažne tvrdnje i teorije zavjere, a platforme su važne u borbi protiv te vrste poruka. Moramo nastaviti surađivati kako bismo poboljšali borbu protiv dezinformiranja, ali internetske platforme trebaju biti transparentnije i uložiti više napora. Produljenje programa praćenja dragocjena je lekcija u našem radu na reformi Kodeksa dobre prakse u suzbijanju dezinformacija.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: Pandemija bolesti COVID-19 istaknula je ulogu platformi u društvu, uz što dolaze i odgovornosti. Potrebno je poduzeti znatne korake kako bi se spriječilo da dezinformacije ometaju zajedničke napore svih država članica EU-a u pogledu cijepljenja. Platforme moraju postati transparentnije, uključujući i informacije o djelotvornosti poduzetih mjera.

Mjesečni program izvješćivanja uspostavljen je u okviru Zajedničke komunikacije od 10. lipnja 2020. kako bi se osigurala odgovornost prema javnosti za napore koje platforme i relevantna industrijska udruženja ulažu u ograničavanje dezinformacija na internetu povezanih s koronavirusom.

U današnjim izvješćima opisane su mjere koje su u prosincu 2020. poduzeli Facebook, Google, Microsoft, Twitter i TikTok.

Pojedinosti

Datum objave
28. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj