Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: 2,7 milijarde eura iz proračuna EU-a za potporu sektoru zdravstvene skrbi u EU-u

Europska komisija je 2. travnja predložila aktivaciju instrumenta Europske unije radi izravne potpore sektorima zdravstvene skrbi u zemljama EU-a u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Koronavirus: 2,7 milijarde eura iz proračuna EU-a za potporu sektoru zdravstvene skrbi u EU-u

Vijeće je danas odobrilo taj instrument tako da se 2,7 milijardi eura može proslijediti najpotrebitijim sektorima. Instrument će se upotrebljavati uz druge alate EU-a, primjerice za zalihe medicinske opreme u sustavu rescEU koje se istodobno povećavaju za dodatnih 300 milijuna eura.

Povjerenik Johannes Hahn, zadužen za proračun, izjavio je: Proračun EU-a oduvijek je bio glavni instrument za solidarnost EU-a u rješavanju kriznih situacija i pružanje pomoći onima kojima je potrebna, u Europi i izvan nje. Danas tu pomoć šaljemo osobama na prvoj liniji, liječnicima, medicinskim sestrama, bolesnicima i njihovim obiteljima. Ta će pomoć biti ključna u praćenju bolesti, široj dostupnosti testiranja i poticanju relevantnih medicinskih istraživanja.

U prvoj fazi instrument za hitnu potporu sektorima zdravstvene skrbi namijenjen je financiranju hitnih medicinskih potreba kao što su maske i respiratori, prijevoz medicinske opreme i pacijenata u prekograničnim regijama, zapošljavanje dodatne radne snage u zdravstvu koja se može rasporediti na žarišne točke diljem Unije, kao i izgradnja mobilnih bolnica. Instrument za hitnu potporu omogućuje Komisiji da u ime država članica nabavlja i šalje pomoć tamo gdje je najpotrebnija.

Određivanje prioriteta i mobilizacija provodit će se u bliskoj suradnji s državama članicama. Uspostavljena je radna skupina za upravljanje ovom inicijativom. U srednjoročnom i dugoročnom razdoblju europski strukturni i investicijski fondovi omogućit će EU-u da pruži potporu državama članicama u masovnom testiranju i relevantnim medicinskim istraživanjima. Komisija će na taj način osigurati koordinirani odgovor EU-a tijekom krize, od trenutačne faze do izlaska iz karantene i oporavka. Kako bi sva proračunska sredstva bila dostupna, Komisija također treba i odobrenje Europskog parlamenta.

Pojedinosti

Datum objave
14. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj