Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: 200 robota za dezinfekciju za europske bolnice

U okviru nastojanja da se suzbije širenje koronavirusa i osigura potrebna oprema za države članice, Komisija je pokrenula nabavu 200 dezinfekcijskih robota koji će se isporučiti bolnicama diljem Europe. Iz Instrumenta za hitnu potporu (ESI) dostupan...

Koronavirus: 200 robota za dezinfekciju za europske bolnice

U okviru nastojanja da se suzbije širenje koronavirusa i osigura potrebna oprema za države članice, Komisija je pokrenula nabavu 200 dezinfekcijskih robota koji će se isporučiti bolnicama diljem Europe. Iz Instrumenta za hitnu potporu (ESI) dostupan je namjenski proračun u iznosu do 12 milijuna eura.

Bolnice u većini država članica izrazile su potrebu za robotima koji dezinficiraju sobe za pacijente upotrebom ultraljubičastog svjetla te tako sprječavaju širenje virusa. Postupkom upravlja rukovatelj koji će se nalaziti izvan prostora koji se dezinficira kako bi se izbjeglo izlaganje UV svjetlu.

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager izjavila je: Razvojnim tehnologijama mogu se pokrenuti promjene, a dobar primjer toga vidimo u robotima za dezinfekciju. Pozdravljam ovo djelovanje kako bi se u našim bolnicama smanjio rizik od zaraze, što je važan korak u obuzdavanju širenja koronavirusa.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: Europa je otporna i solidarna u trenutačnoj krizi. Od repatrijacije građana EU-a koji su bili blokirani u inozemstvu do povećanja proizvodnje maski i dostave medicinske opreme onima kojima je potrebna na jedinstvenom tržištu. Radimo na zaštiti naših građana. Sada u bolnice uvodimo robote za dezinfekciju kako bi naši građani mogli imati koristi od tehnologije koja može spašavati živote. Očekuje se da će roboti biti isporučeni u nadolazećim tjednima.

Pojedinosti

Datum objave
23. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj