Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. studenoga 2015.Predstavništvo u Hrvatskoj

Konferencija o klimi u Parizu #COP21

Europska komisija danas je predstavila svoje stajalište i ciljeve uoči konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja će se održati u Parizu od 30. 11. do 11. 12.

20151125_cop21-conference.jpg

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker te povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete sudjelovat će na konferenciji, zajedno s drugim svjetskim čelnicima.
Europska komisija danas je naglasila presudnu važnost postizanja poštenog, ambicioznog i pravno obvezujućeg globalnog dogovora o klimi na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja će se održati u Parizu od 30. studenoga do 11. prosinca. Europska unija nastojat će postići sveobuhvatni, dugotrajni i dinamični sporazum kojim će se ubrzati globalni prelazak na niskougljična gospodarstva otporna na klimatske promjene. Time se neće samo pomoći u ograničavanju klimatskih promjena i povećanju napora društava da se prilagode njihovu utjecaju, nego će se i potaknuti dugoročni gospodarski rast i održivi razvoj u EU-u i u svijetu. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker te povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete sudjelovat će na konferenciji, zajedno s drugim svjetskim čelnicima.

Predsjednik Juncker izjavio je: „EU u Parizu želi postići ambiciozan i obvezujući globalni dogovor o klimi. Prvi smo iznijeli obećanja u pogledu klime u ožujku i to je i dalje najambiciozniji doprinos u tom području. Još uvijek možemo ostvariti svoj cilj da globalni porast temperature do kraja stoljeća bude manji od 2°C. Svjedočimo dosad nezabilježenom svjetskom pokretu. Nadam se da će pregovori idućeg tjedna uroditi konkretnim mjerama. Postigne li se u Parizu dogovor na svjetskoj razini, čovječanstvo će imati međunarodni režim za učinkovitu borbu protiv klimatskih promjena.”

Povjerenik Arias Cañete izjavio je: „Došao je taj trenutak. Konferencija u Pariz povijesna je prilika koju ne smijemo propustiti. Zamah kojemu svjedočimo uoči konferencije u Parizu sad moramo pretvoriti u ambiciozan, operativan i pravno obvezujući sporazum. Više od 170 zemalja, koje su odgovorne za više od 95 % globalnih emisija, prije konferencije već je iznijelo svoja obećanja za borbu protiv klimatskih promjena. Riječ je o istinskoj prekretnici. To je i jasan dokaz da sve vlade dijele potrebu za hitnim djelovanjem i političku odlučnost da Pariz označi početak novog poglavlja u klimatskoj politici. Ipak, nema mjesta pretjeranom zadovoljstvu – vjerodostojnost dogovora ovisit će o sljedećim ključnim elementima: dugoročnom cilju, redovitim revizijama u cilju postupnog povećanja ambicija, velikoj transparentnosti i pravilima o odgovornosti.”

Stajalište EU-a

Porast globalne prosječne temperature potrebno je zadržati na manje od 2°C u odnosu na razine prije industrijalizacije kako bi se spriječili najnegativniji utjecaji klimatskih promjena. Prema mišljenju EU-a, novim sporazumom mora se poslati jasan znak da su vlade odlučne smanjiti emisije u dovoljnoj mjeri kako bi porast temperature do kraja stoljeća ostao ispod dogovorene granice. Vizija EU-a o vjerodostojnom sporazumu uključuje:

1. globalnu viziju dugoročnog cilja kao poruke dionicima, uključujući poduzeća, ulagače i javnost, o odlučnosti prelaska na niskougljična gospodarstva;

2. mehanizam za redovitu reviziju i povećanje zajedničkih ambicija;

3. stabilan sustav transparentnosti i odgovornosti kojim bi se strankama i dionicima jamčilo da se mogu pouzdati u ispunjenje obećanja.

Financiranje u području klime

EU i dalje izdvaja svoj dio za postizanje zajedničkog cilja razvijenih zemalja o mobilizaciji 100 milijardi USD godišnje do 2020. za klimatske mjere u zemljama u razvoju. Iz nedavnog izvješća OECD-a i Inicijative za klimatsku politiku vidljivo je da su 2014. mobilizirane 62 milijarde USD, što znači da su razvijene zemlje na dobrom putu da ostvare cilj od 100 milijardi USD. EU je dosad financijski najviše pridonosio ostvarenju tog cilja.

Ministri financija EU-a potvrdili su (IP/15/6045) 10. studenoga da su EU i države članice 2014. izdvojile 14,5 milijardi EUR javnih sredstava za klimatsku politiku (bespovratna sredstva i zajmovi). Riječ je o velikom povećanju u odnosu na prethodne godine. Najmanje 14 milijardi EUR, u prosjeku 2 milijarde EUR godišnje javnih bespovratnih sredstava iz proračuna EU-a, izdvojit će se za potporu aktivnostima u zemljama u razvoju od 2014. do 2020.

Prilagodba

EU smatra da su ambiciozne mjere za pripremu i odgovor na utjecaj klimatskih promjena važan dio uravnoteženog sporazuma. I smanjenje emisija i prilagodba bit će presudni za upravljanje rizikom i smanjenje rizika od štetnog utjecaja klimatskih promjena, uključujući uklanjanje rizika od gubitka i štete koji se povezuju s tim utjecajem.

Događaji u okviru 21. Konferencije stranaka

EU snažno podupire Akcijski program Lima – Pariz, inicijativu peruanskog i francuskog predsjedništva Konferencije stranaka čiji je cilj ubrzati djelovanje više dionika. Program događaja organiziran je oko tema akcijskog programa kojima se nedržavnim sudionicima kao što su poduzeća, gradovi i organizacije nudi mogućnost objave ili isticanja poticajnih primjera iz predmetnih područja. Navedene teme uključuju npr. ulogu šuma, prometa, zgrada i obnovljive energije u borbi protiv klimatskih promjena. U paviljonu EU-a na 21. Konferenciji stranaka održat će se više od 100 popratnih događaja, koji će biti posvećeni dnevnim temama.

Predstavnici u EU-u

Luksemburško predsjedništvo Vijeća Europske unije i Europska komisija dijelit će nadležnost za pregovaranje u ime EU-a u Parizu.

Više informacija

Informativni članak: Pitanja i odgovori o konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u ParizuWeb-mjesto 21. Konferencije stranakaNova anketa Eurobarometra o stavu javnosti o klimatskim promjenama

Pojedinosti

Datum objave
25. studenoga 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj