Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. siječnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija želi poboljšati upravljanje programima koje financira EU

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) danas je objavila zaključke pilot-projekta s pomoću kojega Europska komisija i OECD podupiru države članice u razvoju i testiranju rješenja za poboljšanje upravljanja fondovima EU-a u svim državama...

Upravljanje EU fondovima

Preporuke Komisije i OECD-a za poboljšanje upravljanja sredstvima EU-a u državama članicama

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) danas je objavila zaključke pilot-projekta s pomoću kojega Europska komisija i OECD podupiru države članice u razvoju i testiranju rješenja za poboljšanje upravljanja fondovima EU-a u svim državama članicama. Izvješće sadrži preporuke za tijela zadužena za provedbu kohezijskih programa, na primjer preporuke za stvaranje odgovarajućih organizacijskih struktura, poboljšanje kapaciteta za upravljanje i planiranje, razvoj vještina osoblja i uključivanje korisnika fondova EU-a, poduzeća i socijalnih partnera.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Kvalitetne institucije i funkcionalne administracije preduvjet su za uspješna javna ulaganja te dobre usluge za građane i poduzeća. Pozivam države članice i regije da na kvalitetan način primijene rezultate projekta i osiguraju dobru pripremu i funkcioniranje novih programa od samog početka provedbe.

Zaključci izvješća upotrijebit će se za razvoj namjenskih alata čija uloga je praktična podrška za tijela nadležna za upravljanje programima koji se financiraju sredstvima EU-a. Osim poboljšanja kapaciteta za pripremu i provedbu projekata na terenu, postoje i druge inicijative EU-a za potporu javnim upravama kao što su trenutačni Program potpore strukturnim reformama ili budući Program potpore reformama. Također doprinose jačanju kapaciteta i stručnosti javnih uprava u promicanju održive infrastrukture i zaštite okoliša, u skladu s ciljevima Europskog zelenog plana.

Pojedinosti

Datum objave
20. siječnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj