Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak12. svibnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Komisija uspostavlja trake solidarnosti da bi pomogla ukrajinskom izvozu poljoprivrednih proizvoda

Komisija će u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju raditi i na povećanju infrastrukturnog kapaciteta novih izvoznih koridora i na uspostavljanju novih infrastrukturnih veza u okviru obnove Ukrajine.

Komisija uspostavlja trake solidarnosti da bi pomogla ukrajinskom izvozu poljoprivrednih proizvoda

U okviru odgovora solidarnosti EU-a prema Ukrajini Komisija je danas predstavila niz mjera kako bi joj pomogla u izvozu poljoprivrednih proizvoda. Zbog ruske invazije na Ukrajinu i blokade njezinih luka ukrajinske žitarice i drugi poljoprivredni proizvodi više ne mogu doći do svojih odredišta. U toj je situaciji ugrožena globalna sigurnost opskrbe hranom pa je potrebno hitno uspostaviti alternativne logističke rute koristeći se svim relevantnim načinima prijevoza.

U današnjoj Komunikaciji Komisija iznosi akcijski plan za uspostavu traka solidarnosti kako bi se Ukrajini omogućio izvoz žitarica i uvoz nužne robe, od humanitarne pomoći do hrane za životinje i gnojiva.

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je: Iz Ukrajine treba izvesti dvadeset milijuna tona žitarica u manje od tri mjeseca preko infrastrukture EU-a. To je ogroman pothvat za koji je ključno koordinirati i optimizirati logističke lance i uspostaviti nove rute, a pri tome u najvećoj mogućoj mjeri spriječiti nastajanje uskih grla. Naša se komunikacija odnosi na rješenja za izvanredne situacije ali i na srednjoročne i dugoročne mjere za bolje povezivanje i integraciju ukrajinske infrastrukture s infrastrukturom EU-a. U pronalaženju kratkoročnih i dugoročnih rješenja blisko ćemo surađivati s ukrajinskim vlastima, a posebno sa susjednim državama članicama koje su dale sve od sebe u pružanju pomoći tijekom ove krize.

Hitne mjere za uklanjanje uskih grla u prijevozu

Iako su EU i države članice odmah uvele mjere za olakšavanje prelaska, granice između Ukrajine i EU-a, tisuće vagona i kamiona i dalje čeka na ukrajinskoj strani. Vagoni trenutačno čekaju prosječno 16 dana, a na nekim graničnim prijelazima i do 30. Dio žitarica spreman za izvoz i dalje je blokiran u ukrajinskim silosima. Problem su, među ostalim, razlike u širinama kolosijeka: ukrajinski vagoni nisu kompatibilni s velikim dijelom željezničke mreže EU-a pa se većina robe mora pretovariti u kamione ili vagone koji odgovaraju standardnoj širini kolosijeka EU-a. To uzima puno vremena, a uz to ni nema dovoljno objekata za pretovar u blizini granica.

Kako bi se uklonile te prepreke i uspostavile trake solidarnosti, Komisija će zajedno s državama članicama i dionicima raditi na sljedećim kratkoročnim prioritetnim područjima:

  • Dodatni teretni vagoni, plovila i kamioni: Komisija poziva sudionike na tržištu EU-a da hitno stave na raspolaganje dodatna prijevozna sredstva. Kako bi uskladila potražnju i ponudu te uspostavila relevantne kontakte, Komisija će osnovati logističku platformu za povezivanje i zatražiti od država članica da odrede posebne kontaktne točke za trake solidarnosti („jedinstvene kontaktne točke”).
  • Kapaciteti prometnih mreža i terminala za pretovar: Izvozne pošiljke poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine trebale bi biti prioritet, a upravitelji infrastrukturom trebali bi u tu svrhu staviti na raspolaganje željezničke slotove. Komisija također poziva sudionike na tržištu da hitno pošalju mobilne utovarivače žitarica na relevantne granične terminale kako bi se pretovar ubrzao. Uska grla uklonit će se i sporazumom o cestovnom prometu s Ukrajinom. Kako bi se prijevoznike u EU-u potaknulo da šalju svoja vozila u Ukrajinu, Komisija će istražiti i mogućnosti za dodatna financijska jamstva.
  • Carinski i inspekcijski pregledi i postupci: Komisija poziva nacionalna tijela da budu maksimalno fleksibilna i da osiguraju odgovarajuće osoblje kako bi ubrzala postupke na graničnim prijelazima.
  • Skladištenje robe na području EU-a: Komisija će procijeniti raspoložive skladišne kapaciteta u EU-u i u koordinaciji s državama članicama osigurati više kapaciteta za privremeno skladištenje ukrajinskog izvoza.

Poboljšanje povezanosti EU-a i Ukrajine u srednjoročnom razdoblju

Komisija će u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju raditi i na povećanju infrastrukturnog kapaciteta novih izvoznih koridora i na uspostavljanju novih infrastrukturnih veza u okviru obnove Ukrajine. Sljedeći krug poziva na podnošenje prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) omogućit će potporu projektima za poboljšanje prometnih veza s Ukrajinom, uključujući željezničke veze i željezničko-cestovne terminale. U tom je kontekstu Komisija danas donijela Odluku čiji je cilj potpisivanje sporazuma na visokoj razini s Ukrajinom radi ažuriranja zemljovida transeuropske prometne mreže (TEN-T), što je dio politike Komisije o proširenju TEN-T-a na susjedne zemlje.

Kontekst

U uobičajenim okolnostima 75 % ukrajinskih žitarica namijenjeno je za izvoz, koji predstavlja oko 20 % nacionalnog godišnjeg prihoda od izvoza. Prije rata 90 % izvoza žitarica i uljarica izvozilo se kroz ukrajinske crnomorske luke. Otprilike trećina izvoza išlo je u odredišta u Europi, Kini i Africi.

Više informacija

Komunikacija Komisije: Akcijski plan za trake solidarnosti između EU-a i Ukrajine radi olakšavanja izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i bilateralne trgovine s EU-om

Odluka Komisije o potpisivanju dogovora na visokoj razini između Europske unije i Ukrajine o indikativnim zemljovidima transeuropske prometne mreže u Ukrajini

Pojedinosti

Datum objave
12. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj