Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. srpnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija ubrzava postupno ukidanje ispitivanja na životinjama kao odgovor na europsku građansku inicijativu

Komisija danas odgovara na europsku građansku inicijativu za kozmetiku bez okrutnosti i prestanak ispitivanja na životinjama u Europi.

European Citizens Initiative

U odgovoru se daje sveobuhvatan pregled EU-ova zakonodavnog i političkog okvira koji se odnosi na ispitivanja na životinjama. Predlažu se i dodatne mjere za daljnje smanjenje ispitivanja na životinjama.

Komisija pozdravlja inicijativu i prepoznaje da je europskim građanima stalo do dobrobiti životinja. Ističe se vodeća uloga EU-a u postupnom ukidanju ispitivanja na životinjama i općenitom poboljšanju dobrobiti životinja. U EU-u je, primjerice, od 2013. na snazi potpuna zabrana ispitivanja kozmetičkih proizvoda na životinjama.

Osim toga, Komisija će osmisliti novi plan s nizom zakonodavnih i nezakonodavnih mjera za daljnje smanjenje ispitivanja na životinjama i prelazak na regulatorni sustav koji isključuje upotrebu životinja u skladu sa zakonodavstvom o kemikalijama (npr. Uredba REACH, Uredba o biocidnim proizvodima, Uredba o sredstvima za zaštitu bilja te propisi o lijekovima za humanu primjenu i veterinarskim lijekovima) te i dalje što više podupirati alternative ispitivanjima na životinjama.

Kad je riječ o modernizaciji znanosti, Komisija će i dalje podupirati istraživanje alternativa ispitivanjima na životinjama i istražiti mogućnost koordinacije aktivnosti država članica u tom području.

Na internetu možete pronaći priopćenje za medije, pitanja i odgovore te informativni članak.

Pojedinosti

Datum objave
25. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj