Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Komisija u okviru instrumenta SURE isplatila dodatnih 9 milijardi eura za sedam država članica Unije

Europska komisija danas je u okviru instrumenta SURE isplatila peti obrok financijske potpore za sedam država članica u iznosu od 9 milijardi eura, što je ujedno i druga isplata u 2021. Današnjom isplatom Češka je primila 1 milijardu eura, Španjolska...

Komisija u okviru instrumenta SURE isplatila dodatnih 9 milijardi eura za sedam država članica Unije

Zajmovi će državama članicama pomoći da pokriju nagla povećanja javnih rashoda za očuvanje radnih mjesta. Konkretno, tom će se potporom državama članicama pomoći da pokriju izravne troškove financiranja nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera, među ostalim za samozaposlene osobe, koje su države članice uvele zbog pandemije koronavirusa. Današnja isplata uslijedila je nakon izdavanja pete obveznice s društvenim učinkom u okviru instrumenta EU SURE, koje je privuklo velik interes ulagača.

Dosad je u okviru tog instrumenta 16 država članica primilo ukupno 62,5 milijardi eura u naizmjeničnim zajmovima. Komisija će izdavanjem obveznica EU SURE u 2021. nastojati prikupiti dodatnih 25 milijardi eura.

Nakon završetka svih isplata u okviru instrumenta SURE Češka će primiti 2 milijarde eura, Španjolska 21,3 milijarde eura, Hrvatska 1 milijardu eura, Italija 27,4 milijarde eura, Litva 602 milijuna eura, Malta 244 milijuna eura i Slovačka 631 milijun eura.

Pregled dosad isplaćenih iznosa i različitih rokova dospijeća obveznica dostupan je ovdje.

Ukupno gledajući, Komisija je dosad predložila financijsku potporu u iznosu od ukupno 90,6 milijardi eura za 19 država članica, od čega je odobreno 90,3 milijarde eura za 18 država članica. Očekuje se da će Vijeće uskoro odobriti predloženih 230 milijuna eura za Estoniju.

Države članice i dalje mogu podnijeti zahtjev za financijsku potporu u okviru instrumenta SURE, koji raspolaže sredstvima u ukupnom iznosu do 100 milijardi eura.

Izjave članova Kolegija

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: S pomoću instrumenta SURE mobilizirat ćemo zajmove u iznosu do 100 milijardi eura za financiranje programa skraćenog radnog vremena. Današnja peta isplata odlična je vijest za sedam uključenih država članica EU-a, posebno za Češku, koja prvi put prima potporu u okviru ovog instrumenta. Time će se pomoći u zaštiti radnih mjesta te će se poduprijeti poduzeća u cijeloj Uniji. U ovoj smo borbi svi ujedinjeni.

Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: Nakon petog uspješnog izdavanja obveznica u okviru instrumenta SURE sada smo za 16 država članica isplatili 62,5 milijardi EUR kako bismo pomogli da im se gospodarstva i ljudi oporave od krize uzrokovane bolešću COVID-19. Program SURE još jednom pokazuje da EU predano pomaže državama članicama u ublažavanju socijalnih posljedica aktualne pandemije. Ostatak pomoći slijedi.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Od uvođenja prvih ograničenja kretanja diljem Europe prošla je godina dana. Ta i naknadna ograničenja bila su apsolutno nužna, ali su, naravno, imala ozbiljan učinak na naša gospodarstva. S obzirom na to da se i dalje borimo protiv bolesti COVID-19, sjajno je vidjeti da države članice EU-a u okviru instrumenta SURE dobivaju dodatna sredstva. Time će se pružiti prijeko potrebna europska potpora radnicima i samozaposlenim osobama koji i dalje nastoje izaći na kraj s dosad nezabilježenom krizom.

Kontekst

Europska komisija izdala je 9. ožujka 2021. petu obveznicu s društvenim učinkom (drugu u 2021.) u okviru EU-ova instrumenta SURE u ukupnoj vrijednosti od 9 milijardi eura. Izdanje se sastojalo od jedne tranše koja dospijeva u lipnju 2036.

Obveznica je privukla snažan interes ulagača, što je i ovaj put Komisiji omogućilo da postigne vrlo povoljne cjenovne uvjete, koji se izravno prenose na države članice Unije. Taj je uspjeh postignut u kontekstu nedavne volatilnosti na tržištima kapitala i rastućih globalnih kamatnih stopa.

Obveznice koje Unija izdaje u okviru instrumenta SURE imaju oznaku obveznice s društvenim učinkom. Time se ulagačima jamči da će mobilizirana sredstva poslužiti za financiranje projekata za dobrobit društva.

Više informacija

Priopćenje za medije o petom izdanju obveznica

Uredba o instrumentu SURE

Informativni članak: SURE – Potpora državama članicama u zaštiti radnika i radnih mjesta

Pitanja i odgovori: Komisija predlaže instrument SURE

Odgovor na pandemiju koronavirusa

Okvir za obveznice s društvenim učinkom

Internetske stranice instrumenta SURE

Internetske stranice o EU-u kao zajmoprimcu

Pojedinosti

Datum objave
16. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj