Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Komisija u okviru instrumenta SURE isplatila dodatnih 13 milijardi eura za šest država članica Unije

Europska komisija danas je u okviru instrumenta SURE isplatila šesti obrok financijske potpore za šest država članica u iznosu od 13 milijardi eura, što je ujedno i treća isplata u 2021. Potporu su danas primile sljedeće države članice: Češka (1...

Komisija u okviru instrumenta SURE isplatila dodatnih 13 milijardi eura za šest država članica Unije

Zajmovi će državama članicama pomoći da pokriju nagla povećanja javnih rashoda za očuvanje radnih mjesta. Konkretno, tom će se potporom državama članicama pomoći da pokriju izravne troškove financiranja mjera koje su države članice uvele zbog pandemije koronavirusa, među ostalim i za samozaposlene osobe, primjerice nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera. Današnja isplata uslijedila je nakon izdavanja šeste obveznice s društvenim učinkom u okviru instrumenta EU SURE, koje je privuklo velik interes ulagača.

Dosad je u okviru tog instrumenta 17 država članica primilo ukupno 75,5 milijardi eura u naizmjeničnim zajmovima. Pregled dosad isplaćenih iznosa i različitih rokova dospijeća obveznica dostupan je ovdje.

Općenito, Komisija je predložila da 19 država članica EU-a dobije financijsku potporu u okviru instrumenta SURE u iznosu od 94,3 milijarde eura. Taj iznos uključuje dodatnih 3,7 milijardi eura koje je Komisija danas predložila za šest država članica. Puni iznosi po državi članici dostupni su ovdje. Države članice i dalje mogu podnijeti zahtjev za financijsku potporu u okviru instrumenta SURE, koji raspolaže sredstvima u ukupnom iznosu do 100 milijardi eura.

Kako bi odgovorila na neriješene zahtjeve država članica za 2021., Komisija će se u drugom tromjesečju 2021. na tržištu zadužiti za dodatnih 13 – 15 milijardi eura.

Komisija krajem ove godine planira pokrenuti i zaduživanje u okviru instrumenta za privremeni oporavak NextGenerationEU u vrijednosti od 750 milijardi eura, u cilju izgradnje zelenije, digitalnije i otpornije Europe.

Izjave članova Kolegija

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Ova je kriza otežala život mnogim radnicima, koji se boje za svoja radna mjesta. Zbog toga smo i uspostavili instrument SURE – radi mobilizacije zajmova u iznosu od 100 milijardi eura za financiranje programa skraćenog radnog vremena u državama članicama EU-a. Danas isplaćujemo novu tranšu od 13 milijardi eura u okviru instrumenta SURE za potporu radnicima i poduzećima u šest država članica. Na taj ćemo način pridonijeti zaštiti radnih mjesta i gospodarstvima omogućiti brži oporavak od krize.

Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: Na dobrom smo putu da pomognemo poduzećima i građanima koji se suočavaju s ovim teškim vremenima. Već smo osigurali tri četvrtine novca izdvojenog za program SURE. Dodatna sredstva uslijedit će uskoro u drugom tromjesečju.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Budući da pandemija i dalje negativno utječe na naša gospodarstva, Komisija danas isplaćuje dodatnu znatnu financijsku potporu za šest zemalja te po prvi put za Irsku. Riječ je o ključnom doprinosu nacionalnim naporima za potporu radnicima u ovim teškim vremenima. Ponosan sam na SURE, koji je pravi primjer europske uspješnosti.

Kontekst

Europska komisija izdala je 23. ožujka 2021. šestu socijalnu obveznicu u okviru EU-ove instrumenta SURE.

Izdanje se sastoji od dviju obveznica, s tim da jedna, u iznosu od 8 milijardi eura, ima dospijeće u ožujku 2026., a druga, u iznosu od 5 milijardi eura, u svibnju 2046.

Obveznice su izazvale veliko zanimanje širokog raspona ulagača, čime su osigurani vrlo povoljni cjenovni uvjeti koje Komisija izravno prenosi na države članice korisnice.

Obveznice koje Unija izdaje u okviru instrumenta SURE imaju oznaku obveznice s društvenim učinkom. Time se ulagačima jamči da će mobilizirana sredstva poslužiti za financiranje projekata za dobrobit društva.

Više informacija

Uvodna izjava o šestom izdanju obveznica

Uredba o instrumentu SURE

Informativni članak: SURE – Potpora državama članicama u zaštiti radnika i radnih mjesta

Pitanja i odgovori: Komisija predlaže instrument SURE

Odgovor na pandemiju koronavirusa

Okvir za obveznice s društvenim učinkom

Internetske stranice instrumenta SURE

Internetske stranice o EU-u kao zajmoprimcu

Pojedinosti

Datum objave
30. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj