Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak2. veljače 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija u okviru instrumenta SURE isplatila 14 milijardi eura za devet država članica Unije

Europska komisija isplatila je u okviru instrumenta SURE četvrti obrok financijske potpore državama članicama u iznosu od 14 milijardi eura, a to je ujedno i prva isplata u 2021. Potporu su danas primile sljedeće države članice: Belgija (2 milijarde...

Komisija u okviru instrumenta SURE isplatila 14 milijardi eura za devet država članica Unije

Zajmovi će državama članicama pomoći da pokriju nagla povećanja javnih rashoda za očuvanje radnih mjesta. Konkretno, tom će se potporom državama članicama pomoći da pokriju izravne troškove financiranja nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera, među ostalim za samozaposlene osobe, koje su države članice uvele zbog pandemije koronavirusa. Današnje isplate uslijedile su nakon izdavanja četvrte socijalne obveznice u okviru EU-ova instrumenta SURE, koje je privuklo velik interes ulagatelja. Golema potražnja za obveznicama povoljno je utjecala na cjenovne uvjete, koje Komisija izravno prenosi na države članice korisnice.

Petnaest država članica nakon današnje je isplate ukupno primilo 53,5 milijardi eura u okviru instrumenta SURE. Nakon što bude isplaćena sva potpora u okviru tog instrumenta, Belgija će primiti 7,8 milijardi eura, Cipar 479 milijuna eura, Mađarska 504 milijuna eura, Latvija 192 milijuna eura, Poljska 11,2 milijarde eura, Slovenija 1,1 milijardu eura, Španjolska 21,3 milijarde eura, Grčka 2,7 milijardi eura i Italija 27,4 milijarde eura.

Pregled dosad isplaćenih iznosa i različitih rokova dospijeća obveznica dostupan je ovdje. Prikaz raspodjele iznosa od 90,3 milijarde eura koji je dosad odobren za 18 država članica nalazi se ovdje. Države članice i dalje mogu podnijeti zahtjev za financijsku potporu u okviru instrumenta SURE, koji raspolaže sredstvima u ukupnom iznosu do 100 milijardi eura.

Izjave članova Kolegija

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Unija u okviru programa SURE mobilizira zajmove u iznosu do 100 milijardi eura za države članice Unije radi očuvanja radnih mjesta. Tim se financijskim sredstvima redovito pomaže našim državama članicama da ublaže posljedice pandemije uzrokovane koronavirusom.

Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: Nakon četvrtog uspješnog izdanja obveznica u okviru instrumenta SURE sada smo isplatili više od polovine sredstava predviđenih u okviru tog instrumenta. Petnaest država članica koje su u okviru prve četiri isplate primile potporu sada će lakše moći ublažiti socijalne posljedice pandemije koronavirusa. Nastavit ćemo s brzom provedbom ostatka programa kako bismo isplatili sva odobrena sredstva za 18 država članica koje su dosad zatražile financijsku potporu u okviru tog instrumenta.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Europska komisija danas isplaćuje daljnjih 14 milijardi eura za potporu radnicima u devet teško pogođenih država članica Unije. Pandemija i dalje opterećuje naša gospodarstva i iako znamo da je na kraju ovog tunela svjetlost, još ne znamo koliko će nam do nje trebati. Stoga nam je važna europska solidarnost koja se očituje putem instrumenta SURE.

Kontekst

Europska komisija izdala je 26. siječnja četvrtu socijalnu obveznicu (prvu za 2021.) u okviru EU-ova instrumenta SURE u ukupnoj vrijednosti od 14 milijardi eura. Izdane su dvije obveznice, od kojih jedna, u iznosu od 10 milijardi eura, na naplatu dospijeva u lipnju 2028., a druga, u iznosu od 4 milijarde eura, u studenome 2050.

Postojala je velika potražnja ulagatelja – upis obveznica premašio je ponudu za 8 do 12 puta, što je i ovaj put Komisiji omogućilo da postigne vrlo povoljne cjenovne uvjete. Konkretno, za sedmogodišnju obveznicu određen je negativan prinos od -0,497 %. To znači da će države članice za svakih dobivenih 105 eura otplatiti 100 eura pri dospijeću obveznice. Cijena 30-godišnje obveznice određena je s blago pozitivnim prinosom od 0,134 %, što je izvrstan rezultat za taj rok dospijeća. Ona se izravno prenosi na države članice Unije.

Obveznice koje Unija izdaje u okviru instrumenta SURE imaju oznaku socijalne obveznice. Stoga se ulagatelji u te obveznice mogu pouzdati da će se prikupljena sredstva iskoristiti za istinski socijalne namjene.

Više informacija

Priopćenje za medije o četvrtom izdanju obveznica

Uredba o instrumentu SURE

Informativni članak: SURE – Potpora državama članicama u zaštiti radnika i radnih mjesta

Pitanja i odgovori: Komisija predlaže instrument SURE

Odgovor na pandemiju koronavirusa

Okvir za socijalne obveznice

Internetske stranice instrumenta SURE

Internetske stranice o EU-u kao zajmoprimcu

Pojedinosti

Datum objave
2. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj