Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Komisija u okviru instrumenta SURE isplatila 14 milijardi eura za devet država članica Unije

Europska komisija isplatila je u okviru instrumenta SURE drugi obrok financijske potpore državama članicama u iznosu od 14 milijardi eura, i to Hrvatskoj 510 milijuna eura, Cipru 250 milijuna eura, Grčkoj 2 milijarde eura, Italiji dodatnih 6,5...

Komisija u okviru instrumenta SURE isplatila 14 milijardi eura za devet država članica Unije

Ta će potpora, u obliku zajmova odobrenih pod povoljnim uvjetima, tim državama članicama pomoći u rješavanju iznenadnih povećanja javnih rashoda za očuvanje radnih mjesta. Konkretno, tom će se potporom pokriti izravni troškovi financiranja nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera, među ostalim za samozaposlene osobe, koje su države članice uvele zbog pandemije koronavirusa.

Krajem listopada Italija, Španjolska i Poljska već su u okviru instrumenta SURE primile ukupno 17 milijardi eura. Nakon što se državama članicama koje su danas dobile potporu isplate svi obroci u okviru instrumenta SURE, Hrvatska će primiti ukupno 1 milijardu eura, Cipar 479 milijuna eura, Grčka 2,7 milijardi eura, Italija 27,4 milijarde eura, Latvija 192 milijuna eura, Litva 602 milijuna eura, Malta 244 milijuna eura, Slovenija 1,1 milijardu eura i Španjolska 21,3 milijarde eura.

Današnja isplata uslijedila je nakon drugog izdanja socijalnih obveznica u okviru instrumenta SURE, za koje je zabilježen snažan interes ulagača.

U okviru instrumenta SURE može se pružiti financijska potpora za sve države članice u iznosu do 100 milijardi eura. Komisija je dosad za 18 država članica ponudila financijsku potporu u iznosu od 90,3 milijarde eura. Sljedeće isplate izvršit će se nakon izdavanja obveznica tijekom sljedećih mjeseci.

Izjave članova Kolegija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Drugi val pandemije snažno pogađa Europu. Unija će osigurati pomoć. Želimo od tog virusa zaštititi ljude, ali i njihova radna mjesta jer kriza utječe i na poduzeća. Mnoga su radna mjesta u opasnosti. S pomoću instrumenta SURE mobilizirat ćemo do 100 milijardi eura u zajmovima koji će državama članicama Unije pomoći u financiranju programa skraćenog radnog vremena. Ovom drugom isplatom u iznosu od 14 milijardi eura radnicima će se osigurati dohodak. Ostatak pomoći slijedi.

Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: Drugo izdanje obveznica instrumenta SURE opet je bio golem uspjeh i drago mi je da građani u većem broju naših država članica na taj način dobivaju prijeko potrebnu potporu u kriznim vremenima.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Nakon prošlotjednog drugog izdanja socijalnih obveznica u okviru instrumenta SURE, za koje je upis ponovno uvelike premašio ponudu, danas smo osigurali 14 milijardi eura za devet država članica Unije. Ponosan sam da Komisija u ovim teškim vremenima za europske radnike i poduzeća pomaže pružajući nadu i potporu.

Kontekst

Europska komisija izdala je 10. studenoga drugi put socijalne obveznice u okviru instrumenta SURE u ukupnoj vrijednosti od 14 milijardi eura. Izdanje se sastoji od dviju obveznica, s tim da jedna, u iznosu od 8 milijardi eura, ima dospijeće u studenome 2025., a druga, u iznosu od 6 milijardi eura, u studenome 2050. Izdanje je na tržištima kapitala izazvalo golem interes, pa je upis obveznica za petogodišnju tranšu premašio ponudu 13 puta, a za tridesetogodišnju tranšu 11,5 puta, što je povoljno utjecalo na cijenu obiju obveznica. Uvjeti pod kojima Komisija pozajmljuje izravno se prenose na države članice korisnice.

Obveznice koje Unija izdaje u okviru instrumenta SURE imaju oznaku socijalne obveznice. Time se ulagačima jamči da će se mobilizirana sredstva upotrebljavati za istinski socijalne namjene.

Više informacija

Uredba o instrumentu SURE

Informativni članak: SURE – Potpora državama članicama u zaštiti radnika i radnih mjesta

Pitanja i odgovori: Komisija predlaže SURE

Odgovor na izbijanje koronavirusa

Okvir za socijalne obveznice

Internetske stranice instrumenta SURE

Internetske stranice posvećene temi EU kao zajmoprimac

Pojedinosti

Datum objave
17. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj