Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. lipnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija proširila dostupan RF spektar za bolji i brži bežični internet

Komisija je danas donijela Odluku o usklađivanju uporabe pojasa 6 GHz za bežične mreže diljem EU-a čime će se podržati rastući broj uređaja, internetskih aplikacija i inovativnih usluga koje zahtijevaju veću pojasnu širinu i brzinu. Zahvaljujući tome...

Komisija proširila dostupan RF spektar za bolji i brži bežični internet

Odlukom će se gotovo udvostručiti raspoloživi spektar dodavanjem 538,5 MHz u pojasevima 2,4 GHz i 5 GHz. Proširenim spektrom smanjit će se zagušenje mreže i time povećati brzina mreže. Zemlje diljem svijeta, uključujući SAD i Ujedinjenu Kraljevinu, postupno stavljaju na raspolaganje spektar u pojasu 6 GHz kako bi prilagođeni uređaji lako iskoristili nove prednosti.

Veća dostupnost širokopojasnih mreža za Wi-Fi usluge ključna je za olakšavanje inovacija i postizanje predloženih ciljeva digitalnog desetljeća za 2030. u skladu s kojima bi sva europska kućanstva trebala imati gigabitnu povezivost. Države članice stavljaju taj frekvencijski pojas na raspolaganje do 1. prosinca 2021.

Odluka o usklađivanju pojasa 6 GHz dio je Odluke o radiofrekvencijskom spektru kojom se Komisiji omogućuje da pravodobno usklađuje pojaseve radiofrekvencijskog spektra za potporu inovativnom tržištu i tehnološkom razvoju. Više informacija dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
17. lipnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj