Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. siječnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Komisija priprema sljedeće korake prema europskom stupu socijalnih prava

Europska komisija je prošle godine organizirala opsežno javno savjetovanje te je primljeno više od 16 000 doprinosa. Današnjim se raspravama taj proces završava te će one pomoći Komisiji da pripremi svoj prijedlog o stupu socijalnih prava koji se...

Europski stup sociajlnih prava

Današnjom konferencijom na visokoj razini u Bruxellesu (EN) Europska komisija poduzima sljedeće korake prema uspostavi europskog stupa socijalnih prava.

Više od 600 sudionika iz tijela država članica, institucija EU-a, socijalnih partnera i civilnog društva, uključujući više od 20 nacionalnih ministara i nekoliko članova Kolegija povjerenika, raspravlja o rezultatima javnog savjetovanja o europskom stupu socijalnih prava (EN).

Predsjednik Jean-Claude Juncker danas je najavio da će detaljniji prijedlozi biti dostupni uskoro. Ujedno je najavio da će Komisija i švedski premijer Stefan Löfven biti domaćin „socijalnog sastanka na vrhu za pravedno zapošljavanje i rast” koji će se održati 17. studenoga 2017. u Göteborgu.

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: „Od početka svojeg mandata jasno sam dao do znanja da želim jaču socijalnu Europu. Poduzeli smo važne prve korake u tom smjeru. Ova će godina biti od ključne važnosti. Nakon opširnih javnih savjetovanja vrijeme je za uspostavu europskog stupa socijalnih prava. Sastanak na vrhu o socijalnim pitanjima koji će se održati u Švedskoj pomoći će nam da dobijemo zamah te će socijalna pitanja biti stavljena gdje im je i mjesto: na vrh dnevnog reda u Europi.” Premijer Stefan Löfven izjavio je: „U ovim teškim trenucima moramo pokazati da možemo postići rezultate vidljive u svakodnevnom životu ljudi. Svima bi nam prioritet trebala biti jača socijalna Europa s pravednim uvjetima rada, učinkovitim tržištima rada i snažnim socijalnim dijalogom. Vjerujem da na sastanku na vrhu u studenome možemo poduzeti važne korake prema ostvarenju tog cilja.”

Komisija je prošle godine organizirala opsežno javno savjetovanje te je primljeno više od 16 000 doprinosa. Današnjim se raspravama taj proces završava te će one pomoći Komisiji da pripremi svoj prijedlog o stupu socijalnih prava koji se očekuje u ožujku.

Na sastanku na vrhu u studenome ključnim će se dionicima omogućiti da raspravljaju o političkim prioritetima i inicijativama utvrđenima na europskoj razini te da razmotre načine na koje Europska unija, države članice i socijalni partneri na svim razinama mogu ostvariti zajedničke gospodarske i socijalne prioritete. Cilj je okupiti čelnike država ili vlada, socijalne partnere i druge ključne dionike kako bi zajedno promicali pravedno zapošljavanje i rast.

Dodatne informacije dostupne su u uvodnom govoru (EN) povjerenice za zapošljavanje i socijalna pitanja Marianne Thyssen.

Pojedinosti

Datum objave
23. siječnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj