Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija prikuplja mišljenja o prilagodbi pravila o odgovornosti s obzirom na digitalno doba, umjetnu inteligenciju i kružno gospodarstvo

Komisija je pokrenula javno savjetovanje o pravilima o naknadi štete zbog neispravnih proizvoda. Poseban naglasak bit će na upotrebi umjetne inteligencije u proizvodima i uslugama.

Komisija prikuplja mišljenja o prilagodbi pravila o odgovornosti s obzirom na digitalno doba, umjetnu inteligenciju i kružno gospodarstvo

Komisija poziva zainteresirane strane da izraze svoja stajališta o reviziji Direktive o odgovornosti za proizvode i o tome osigurava li se nacionalnim pravilima o odgovornosti pravna sigurnost i zaštita potrošača u doba pametnih proizvoda i usluga koji se temelje na umjetnoj inteligenciji. To je posebno važno jer sigurnost tih proizvoda i usluga ne ovisi samo o njihovu dizajnu i proizvodnji, nego i o ažuriranju softvera, protoku podataka i algoritmima.

Javnim savjetovanjem obuhvaćena su pitanja kao što je odgovornost gospodarskog subjekta. Drugi važan aspekt jest nadogradnja i obnova proizvoda i komponenti, što postaje sve važnije u našem prijelazu na kružno gospodarstvo. Postojeća pravila o odgovornosti temelje se na dvama stupovima: Direktivi o odgovornosti za proizvode i neusklađenim nacionalnim pravilima o odgovornosti. Direktivom o odgovornosti za proizvode štite se potrošači koji trpe tjelesnu ozljedu ili imovinsku štetu zbog neispravnih proizvoda te su obuhvaćeni proizvodi u rasponu od vrtnih stolica do lijekova, automobila i proizvoda koji se temelje na umjetnoj inteligenciji. Neusklađena nacionalna pravila o odgovornosti uključuju različita pravila o odgovornosti koja obuhvaćaju različite vrste šteta i potraživanja od svake odgovorne osobe.

Savjetovanje je otvoreno 12 tjedana i trajat će do 10. siječnja.

Pojedinosti

Datum objave
20. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj