Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak31. siječnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Komisija preporučuje nove mjere za borbu protiv raka koji se može spriječiti cijepljenjem

Preporuka je dio europskog plana za borbu protiv raka, ključnog stupa europske zdravstvene unije. Procjenjuje se da se oko 40 % slučajeva raka u EU-u može spriječiti.  

nove mjere za borbu protiv raka

Europska komisija danas objavljuje preporuku za potporu državama članicama u njihovim nastojanjima da cijepljenjem spriječe rak. Posebno je usmjerena na poticanje primjene dvaju ključnih cjepiva kojima se mogu spriječiti virusne infekcije koje mogu dovesti do raka: protiv humanog papilomavirusa (HPV) i virusa hepatitisa B (HBV), kao i bolje praćenje stopa procijepljenosti.

Preporuka je dio europskog plana za borbu protiv raka, ključnog stupa europske zdravstvene unije. Procjenjuje se da se oko 40 % slučajeva raka u EU-u može spriječiti. Međutim, prema danas objavljenom novom izvješću, samo je oko 5 % ukupnih rashoda za zdravstvo 2021. bilo namijenjeno prevenciji.

 

Rak koji se može spriječiti cijepljenjem

Kako bi se eliminirao rak vrata maternice i drugi oblici raka uzrokovani HPV-om, kao što su određeni oblici raka glave i vrata te drugi oblici anogenitalnih rakova, u europskom planu za borbu protiv raka utvrđen je cilj da države članice do 2030. dosegnu stopu procijepljenosti od 90 % protiv HPV- a za djevojčice i znatno povećaju cijepljenje dječaka. Planom za borbu protiv raka nastoji se osigurati i pristup cijepljenju protiv HBV-a, posebno radi sprečavanja raka jetre. Ta su cjepiva ključna za zaštitu javnog zdravlja i podupiranje otpornih zdravstvenih sustava.

Međutim, još je dalek put do ostvarenja tih ciljeva. Brojne države članice na znatno su manje od 50 % procijepljenosti protiv HPV-a za djevojčice, a dostupni podaci za cijepljenje dječaka i mladih odraslih osoba su ograničeni i ne postoji dovoljno podataka o stopama cijepljenja protiv HBV-a.

Današnja preporuka sadržava niz mjera koje bi države članice mogle poduzeti kako bi poboljšale primjenu tih cjepiva kojima se spašavaju životi. Među njima su:

 • besplatno cijepljenje i/ili povrat troškova;
 • osiguravanje lakog pristupa cijepljenju, posebno ciljanim skupinama i ranjivim ili visokorizičnim populacijama;
 • uključivanje programa imunizacije protiv raka koji se može spriječiti cijepljenjem u nacionalne planove za borbu protiv raka;
 • jačanje komunikacijskih napora, posebno isticanjem koristi cijepljenja za roditelje, mlade i ciljne skupine te suzbijanjem pogrešnih informacija i dezinformacija;
 • poboljšanje praćenja i izvješćivanja o procijepljenosti kako bi se utvrdilo gdje će možda biti potrebno ukloniti nedostatke;
 • postavljanje konkretnog cilja za cijepljenje dječaka protiv HPV-a;
 • posebno kad je riječ o HBV-u, pojačati nacionalne napore za postizanje ciljeva za 2030.koje je postavio SZO:
 • 95 %-tna procijepljenost (treća doza) cijepljenja protiv HBV-a u djetinjstvu;
 • 95 % trudnica pregledanih na hepatitis B;
 • 95 % novorođenčadi koja su pravodobno cijepljena (u roku od 24 sata od rođenja) za koje je predviđeno cijepljenje protiv HBV-a, među ostalim jačanjem sustava za praćenje napretka u ostvarivanju tih ciljeva i, prema potrebi, uz potporu ECDC-a.
 • uspostava elektroničkih registara cijepljenja;
 • razmjena najboljih praksi s drugim državama članicama kako bi se poboljšali nacionalni napori.

 

Komisija će pružiti potporu i državama članicama u provedbi Preporuke. Konkretno, ponudit će model komunikacijskih kampanja, prilagodljiv nacionalnim potrebama i uzimajući u obzir nacionalne posebnosti, kako bi se podigla svijest o važnosti tih cijepljenja. Komisija će pomoći i u radu na poboljšanju praćenja diljem EU-a, a Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) do kraja 2024. izradit će novi pregled nacionalnih stopa procijepljenosti za HPV i HBV kako bi se stvorio bolji pregled situacije.

Istodobno se u okviru programa „EU za zdravlje” i dalje pruža znatna financijska potpora državama članicama u njihovim naporima za poticanje cijepljenja i borbu protiv raka. Zajednička akcija pokrenut će se 2024. kako bi se državama članicama pružila potpora u povećanju cijepljenja protiv HPV-a i borbi protiv zaraznih bolesti kao što su hepatitis i HIV/AIDS, financirano s 20 milijuna eura iz proračuna EU-a.

 

Za daljnje informacije

Prijedlog preporuke Vijeća o vrstama raka koje se mogu spriječiti cijepljenjem

Informativni članak „Europski plan za borbu protiv raka”

Europski plan za borbu protiv raka

Informativni članak o procijepljenosti

Europski registar nejednakosti u području raka

Podaci o prevalenciji raka

 

Europskim planom za borbu protiv raka preuzeli smo snažnu političku predanost poboljšanju života svih naših sugrađana pogođenih tom bolešću. Današnjim prijedlogom EU pruža potporu državama članicama kako bi se poboljšala prevencija raka, s posebnim naglaskom na zaštiti djece, mladih i ranjivih skupina stanovništva. Prevencija će uvijek biti bolji način borbe protiv raka, a s obzirom na to da se 40 % slučajeva pripisuje uzrocima koji se mogu spriječiti, ima prostora za poboljšanje.

Margaritis Schinas, potpredsjednik za promicanje europskog načina života, 31. siječnja 2024.

 

Prevencija je uvijek bolja od liječenja. Svake godine u EU-u od raka vrata maternice izgubimo gotovo 14 000 života, a prijavi se više od 16 000 novih infekcija hepatitisom B. Sigurnim i učinkovitim cjepivima imamo povijesnu priliku za iskorjenjivanje raka vrata maternice i drugih vrsta raka uzrokovanih tim virusima. Današnji prijedlog ključan je dio našeg rada na prevenciji u okviru europskog plana za borbu protiv raka, temeljnog stupa snažne europske zdravstvene unije koja štiti zdravlje naših građana, posebno mladih. Komisija je spremna poduprijeti države članice na sve moguće načine kako bi se smanjio broj osoba oboljelih od raka.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, 31. siječnja 2024.

 

Pojedinosti

Datum objave
31. siječnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj