Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak13. ožujka 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija predložila otvaranje pregovora o pristupanju EU-u s Bosnom i Hercegovinom, najnovije informacije o napretku Ukrajine i Moldove

Europska komisija jučer je predložila otvaranje pregovora o pristupanju EU-u s Bosnom i Hercegovinom.  

BiH

Europska komisija jučer je predložila otvaranje pregovora o pristupanju EU-u s Bosnom i Hercegovinom te je raspravljala o predstojećem usmenom izvješću Vijeću o napretku koji su Ukrajina i Republika Moldova ostvarile u rješavanju preostalih koraka utvrđenih u preporukama Komisije od 8. studenoga o procesu proširenja. Komisija je dovršila i prijedloge nacrta pregovaračkih okvira s Ukrajinom i Moldovom koji će se podnijeti Vijeću.

 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je : Od dodjele statusa zemlje kandidatkinje Bosna i Hercegovina napravila je impresivne korake. U nešto više od godine dana postignut je veći napredak nego u cijelom desetljeću. Naravno, potreban je dodatni napredak kako bi se pridružila Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispuniti kriterije za članstvo i težnje svojih građana da budu dio naše obitelji. To je razlog zbog kojeg ćemo Vijeću preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. I stoga preporučit ćemo da Vijeće usvoji pregovarački okvir nakon što Bosna i Hercegovina poduzme daljnje korake u skladu s izvješćem Komisije. Spremni smo  izvijestiti Vijeće o napretku koji  Bosna i Hercegovina u tome postigne. Budućnost Bosne i Hercegovine u sklopu je naše Unije.

 

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
13. ožujka 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj