Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak1. ožujka 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija predložila izmjenu proračuna EU-a za 2024. u rekordnom roku

Europska komisija jučer je donijela prijedlog izmjene proračuna EU-a za 2024. kako bi se uzele u obzir promjene uvedene nakon dogovora Europskog parlamenta i Vijeća o reviziji višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021. – 2027.

Proračun EU-a za 2022.: brži oporavak Europe i napredak prema zelenoj, digitalnoj i otpornoj budućnosti

Taj izmijenjeni proračun omogućit će Uniji da ove godine nastavi ostvarivati zajedničke prioritete EU-a u korist europskih građana. Konkretno, pojačat će našu potporu Ukrajini, potaknuti ulaganja u ključne tehnologije i obranu te osigurati dodatna sredstva za potporu partnerima na zapadnom Balkanu. Zahvaljujući toj izmjeni proračun EU-a bit će bolje opremljen za pomoć državama članicama pogođenima prirodnim katastrofama i zemljama koje se suočavaju s humanitarnim krizama.

Komisija je nacrt izmjene proračuna (NIP) poslala na odobrenje Europskom parlamentu i Vijeću.

EU se od donošenja dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. 2027. u 2020. suočio s nizom dosad nezabilježenih i neočekivanih izazova. Proračun EU-a imao je ključnu ulogu u odgovoru na te izazove, što je dovelo do iscrpljenja resursa i otežane sposobnosti reagiranja.

Kako bi se proračunom EU-a osiguralo ostvarivanje najvažnijih ciljeva, Komisija je u lipnju 2023. predložila povećanje dugoročnog proračuna EU-a. Čelnici i čelnice EU-a 1. veljače 2024. potvrdili su sve prioritete prijedloga Komisije i postigli dogovor o prvoj reviziji dugoročnog proračuna EU-a, uspostavi Instrumenta za Ukrajinu i STEP-a. Taj je paket dogovoren i s Europskim parlamentom, što je dovelo do stupanja na snagu revidirane Uredbe o VFO-u 1. ožujka 2024.

Nacrtom izmjene proračuna operacionalizira se revizija VFO-a za 2024., kako su Europski parlament i Vijeće dogovorili u studenome 2023.

Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
1. ožujka 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj