Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. ožujka 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija predlaže ulaganje od 421 milijun EUR u sigurniju, pametniju i zeleniju prometnu infrastrukturu

Povezivanje Europe: Europska komisija predlaže ulaganje od 421 milijun EUR u 69 ključnih projekata usmjerenih na poboljšanje mobilnosti za građane i poduzeća.

EIF i HBOR pokreću novi program vlasničkih ulaganja u Hrvatskoj za MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije

Odabrani projekti za cilj imaju promicanje digitalizacije, povećanje sigurnosti cesta te poticanje multimodalnih veza u skladu s inicijativama Europa u pokretu. Odluku o financiranju i moderniziranju prometne infrastrukture EU-a potaknuli su pozivi Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA), a projekti će se financirati preko Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), EU-ova financijskog mehanizma za potporu prometnoj infrastrukturi.

Povjerenica za promet Violeta Bulc izjavila je: Ostvarujemo EU-ove ciljeve u pogledu povezivosti. Ovim projektima, koji su usmjereni na strateške dijelove europske prometne mreže, pridonijet će se tranziciji prema sigurnoj, pametnoj i održivoj mobilnosti. Očekujemo da će se našim financiranjem mobilizirati 1,3 milijarde eura ukupnih ulaganja u gospodarstvo EU-a.

Najveći dio financijskih sredstava namijenjen je potpori za multimodalne logističke platforme (109 milijuna eura) kojima se omogućuje premještanje teretnog prometa između različitih vrsta prijevoza. Nešto manje uložit će se u inteligentne prometne sustave u cestovnom prometu (80,2 milijuna eura) te inovacije i nove tehnologije (71,4 milijuna eura), što ponovno svjedoči o usmjerenosti EU-a na smanjenje prometne zagušenosti i emisija ispušnih plinova uz istodobno povećanje sigurnosti. U okviru CEF-a dosad je s ukupno 22,9 milijardi eura osigurana potpora za 688 projekata.

Pojedinosti

Datum objave
26. ožujka 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj