Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Priopćenje za tisak16. listopada 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija predlaže mjere za smanjenje onečišćenja mikroplastikom i plastičnim peletima

Komisijapredlaže mjere za sprečavanje onečišćenja mikroplastikom zbog nenamjernog ispuštanja plastičnih peleta. Trenutačno se svake godine u okoliš ispušta između 52 i 184 tisuće tona peleta zbog lošeg rukovanja u cijelom lancu opskrbe.

Mikroplastika
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj

Komisija danas prvi put predlaže mjere za sprečavanje onečišćenja mikroplastikom zbog nenamjernog ispuštanja plastičnih peleta. Trenutačno se svake godine u okoliš ispušta između 52 i 184 tisuće tona peleta zbog lošeg rukovanja u cijelom lancu opskrbe. Današnjim se prijedlogom nastoji osigurati da svi subjekti koji rukuju peletima u EU-u poduzmu potrebne mjere predostrožnosti. Očekuje se da će se time smanjiti ispuštanje peleta za do 74 %, što će dovesti do čišćih ekosustava, doprinijeti rijekama i oceanima bez plastike te smanjiti potencijalne rizike za zdravlje ljudi. Zajedničkim mjerama na razini EU-a pridonijet će se i stvaranju jednakih uvjeta za gospodarske subjekte.

Rješavanje problema gubitaka peleta koji se mogu spriječiti

Plastični peleti jedan su od najvećih izvora nenamjernog onečišćenja mikroplastikom. Komisija danas predlaže da operateri djeluju prema sljedećem redoslijedu prioriteta: sprečavanje izbjegavanja izlijevanja peleta; ograničavanje prolivenih peleta kako bi se osiguralo da ne onečišćuju okoliš; i, kao konačna opcija, očistiti nakon izlijevanja ili gubitka.

Više u priopćenju za tisak

Pitanja i odgovori

Pojedinosti

Datum objave
16. listopada 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj