Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. siječnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pozvala na isticanje uloge ekološke održivosti u sustavima obrazovanja i osposobljavanja

Komisija je danas objavila prijedlog preporuke Vijeća o podučavanju ekološke održivosti.

Komisija pozvala na isticanje uloge ekološke održivosti u sustavima obrazovanja i osposobljavanja

Komisija je danas objavila prijedlog preporuke Vijeća o podučavanju ekološke održivosti. Cilj je prijedloga pružiti potporu državama članicama, školama, visokim učilištima, nevladinim organizacijama i svim pružateljima obrazovanja kako bi učenici stekli razumijevanje i vještine u području održivosti, klimatskih promjena i okoliša.

U novom europskom okviru kompetencija za održivost koji je objavio Zajednički istraživački centar utvrđuju se kompetencije potrebne za zelenu tranziciju, uključujući kritičko razmišljanje, poduzimanje inicijativa, poštovanje prirode i razumijevanje učinka svakodnevnih aktivnosti i odluka na okoliš i globalnu klimu.

Prijedlogom Komisije pozivaju se države članice da učenicima svih dobnih skupina omoguće pristup visokokvalitetnom i uključivom obrazovanju i osposobljavanju u području klimatskih promjena, bioraznolikosti i održivosti. Također poziva se i na mobilizaciju nacionalnih i europskih fondova za ulaganje u zelenu i održivu infrastrukturu, osposobljavanje, alate i resurse za povećanje otpornosti i pripremu obrazovanja i osposobljavanja za zelenu tranziciju.

Više informacija dostupno je na novom portalu europskog prostora obrazovanja. Priopćenje za medije dostupno je i na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
14. siječnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj