Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak16. siječnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija poziva na sudjelovanje u Savezu za kritične lijekove

Tijelo Europske komisije za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) danas je objavilo otvoreni poziv na iskaz interesa za pridruživanje Savezu za kritične lijekove.

HERA

Tijelo Europske komisije za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) danas je objavilo otvoreni poziv na iskaz interesa za pridruživanje Savezu za kritične lijekove. Osnivanje Saveza jedna je od ključnih mjera za sprečavanje nestašica ključnih lijekova koju je Komisija najavila u listopadu 2023.

Savez će okupiti sve relevantne dionike i raditi na jačanju suradnje između Komisije, nacionalnih vlada, industrije i civilnog društva. Utvrdit će se izazovi, prioriteti djelovanja i moguća politička rješenja za problem nestašice ključnih lijekova u EU-u. Savez je savjetodavni mehanizam koji će također djelovati kao mreža za ubrzavanje provedbe mjera EU-a u tom području. 

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Današnje pokretanje rada Saveza za kritične lijekove još je jedno poglavlje europske zdravstvene unije. Njime se potiče jačanje i modernizacija proizvodnje ključnih lijekova u EU-u i diversifikacija međunarodnih lanaca opskrbe. Kao novi industrijski stup naše snažne europske zdravstvene unije, Savez će pomoći u promjeni načina na koji proizvodimo i nabavljamo lijekove te u konačnici povećati sigurnost opskrbe. Ovom ćemo inicijativom osigurati da vlade, industrija, zdravstveni djelatnici i civilno društvo surađuju bolje no ikad prije kako bismo pronašli rješenja kojima će se osigurati bolja zaštita pacijenata i pristup lijekovima. 

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
16. siječnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj