Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pozdravlja mjere pružatelja usluga internetskog prijenosa provedene kako bi se smanjio pritisak na internetsku infrastrukturu

Nakon razgovora s direktorima Netflixa i YouTubea, povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton pozdravio je predanost pružatelja usluga internetskog prijenosa da poduzmu mjere za smanjenje pritiska na internetsku infrastrukturu uslijed povećanog...

Komisija pozdravlja mjere pružatelja usluga internetskog prijenosa provedene kako bi se smanjio pritisak na internetsku infrastrukturu

Glavni direktor Netflixa, Reed Hastings, najavio je smanjenje brzine prijenosa za Europu tijekom 30 dana, čime će se promet Netflixa na europskim mrežama smanjiti za 25 %. Glavni direktori Googlea i Youtubea, Sundar Pichai i Susan Wojcicki, također su se obvezali na prebacivanje cjelokupnog sadržaja u EU-u na standardnu razlučivost. Usto, Komisija je u kontaktu i s europskim radiotelevizijskim kućama i drugim relevantnim servisima.

Povjerenik Breton izjavio je: Milijuni Europljana prilagođavaju se mjerama društvenog udaljavanja zahvaljujući digitalnim platformama koje omogućuju rad na daljinu, e-učenje i zabavu. Toplo pozdravljam inicijative Googlea i Netflixa da osiguraju neometano funkcioniranje interneta tijekom pandemije covida-19. Iznimno cijenim iskazanu razinu odgovornosti. Pomno ćemo pratiti razvoj situacije. Nastavljaju se pregovori i s drugim relevantnim pružateljima usluga.

Ova objava povezana je s jučerašnjom izjavom povjerenika Bretona kojom poziva pružatelje usluga, operatere i korisnike na odgovornost kako bi se spriječilo zagušenje veza i osigurala dostupnost interneta. Platformama za internetski prijenos savjetovao je da ponude standardnu, a ne visoku razlučivost te da surađuju s telekomunikacijskim operaterima koji bi trebali poduzeti preventivne mjere. Povjerenik Breton također je potaknuo korisnike da koriste postavke kojima se smanjuje potrošnja podataka, uključujući uporabu bežičnih mreža ili niže razlučivosti.

Iako pojačana potražnja za sada ne dovodi do zagušenja mreže, jučer su Komisija i Tijelo europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC) kao mjeru predostrožnosti uspostavili poseban mehanizam za praćenje internetskog prometa u svakoj državi članici kako bi mogli reagirati u slučaju problema s protokom.

U zajedničkoj izjavi Komisija i BEREC obvezali su se sudjelovati u nastojanju da podrže daljnje aktivnosti pojedinaca i poduzeća te njihov neometan pristup internetu tijekom ovih dosad nezabilježenih vremena.

Pojedinosti

Datum objave
20. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj