Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. studenoga 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija pozdravlja dogovor o modernizaciji EU-ova sustava kontrole izvoza

Komisija pozdravlja dogovor koji su danas postigli Europski parlament i Vijeće o njezinu prijedlogu modernizacije EU-ova sustava kontrole izvoza osjetljive robe i tehnologija s dvojnom namjenom. Dogovorene važne izmjene unaprijedit će i ojačati EU-ov...

Komisija pozdravlja dogovor o modernizaciji EU-ova sustava kontrole izvoza

Izvršni potpredsjednik Komisije i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je: Iznimno sam zadovoljan našim dogovorom o poboljšanju kontrole tehnologija s dvojnom namjenom. Takve tehnologije mogu imati dalekosežne posljedice i biti rizik za nacionalnu i međunarodnu sigurnost, a upotreba kibertehnologija može dovesti do kršenja ljudskih prava. Uveli smo stroge kontrole izvoza kako bismo smanjili rizik od zlouporabe tehnologija s dvojnom namjenom i izvoznici će odsad morati postupati s dužnom pažnjom. Komisija će blisko surađivati s državama članicama i Europskim parlamentom kako bi se uredba učinkovito provodila. Bit ćemo i u bliskom kontaktu s industrijom, „prvom linije obrane” protiv širitelja oružja i drugih zlonamjernih aktera.

Nova uredba Komisiji i državama članicama pruža novu osnovu za koordinaciju kontrola šireg spektra novih tehnologija s dvojnom namjenom radi potpore učinkovitoj provedbi kontrola u cijelom EU-u. Prepoznata je uloga privatnog sektora u otklanjanju rizika za međunarodnu sigurnost povezanih s trgovanjem robom s dvojnom namjenom te će stoga izvoznici odsad morati postupati s dužnom pažnjom i poštovati zahtjeve za usklađenost. Osim toga, uvođenjem obveze objavljivanja izvješća o izdanim licencama povećat će se transparentnost.

Konačno, nova će uredba biti temelj za suradnju Unije i trećih zemalja na promicanju jednakih uvjeta tržišnog natjecanja za sve i povećanju međunarodne sigurnosti usklađivanjem pristupa kontroli izvoza u cijelom svijetu. Više informacija nalazi se ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
10. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj