Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak4. kolovoza 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija pozdravila međunarodnu osudu Rusije zbog kršenja pravila civilnog zrakoplovstva te sankcija EU-a

Odluka se odnosi na rusko kršenje suverenog zračnog prostora Ukrajine u kontekstu ruske agresije te na namjerno i stalno kršenje nekoliko sigurnosnih zahtjeva od strane ruske vlade kako bi se zaobišle sankcije EU-a.

Komisija pozdravila međunarodnu osudu Rusije zbog kršenja pravila civilnog zrakoplovstva te sankcija EU-a

Komisija je pozdravila odluku Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva, agencije Ujedinjenih naroda (UN) odgovorne za reguliranje zračnog prometa, da pozove Rusiju na prestanak kršenja međunarodnih pravila o zrakoplovstvu kako bi se zaštitila sigurnost u međunarodnom prometu civilnih zrakoplova.

Odluka se odnosi na rusko kršenje suverenog zračnog prostora Ukrajine u kontekstu ruske agresije te na namjerno i stalno kršenje nekoliko sigurnosnih zahtjeva od strane ruske vlade kako bi se zaobišle sankcije EU-a. Kršenja se između ostalog odnose na nezakonitu dvostruku registraciju zrakoplova u Rusiji ukradenih od društava za leasing, kao i na odobrenja ruskim zračnim prijevoznicima za upravljanje tim zrakoplovima na međunarodnim rutama bez svjedodžbe o plovidbenosti, a koja predstavlja potrebnu valjanu potvrdu o sigurnosti zrakoplova.

Povjerenica Europske komisije za promet Adina Vălean izjavila je: „Od iznimne je važnosti da sve države štite međunarodni zrakoplovni sustav utemeljen na pravilima sigurnosti putnika i posade. Rusija i dalje krši osnovna pravila međunarodnog zrakoplovstva i nalaže svojim zračnim prijevoznicima da krše ta ista pravila. Pozdravljam jasnu osudu Vijeća Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva koja odražava stvarnu ozbiljnost takvih ruskih postupaka.“

Visoki predstavnik EU-a i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell izjavio je: „Uz sve ostale mjere koje smo poduzeli, sankcije EU-a usmjerene su na okončanje neodgovorne i nehumane invazije Rusije na Ukrajinu. Stoga pozdravljam izvješće Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva u kojem se ističe novo očito rusko kršenje međunarodnih pravila i standarda, što dovodi do ugrožavanja života, uključujući živote ruskih građanki i građana.“

UN-ova Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva jučer je obavijestila svoje 193 države članice o velikoj ruskoj neusklađenosti s ključnim pravilima međunarodnog zrakoplovnog prava te će predmet uputiti sljedećoj Općoj skupštini UN-a koja se održava od 27. rujna do 7. listopada 2022.

Više informacija u priopćenju za medije (na engleskom jeziku).

Pojedinosti

Datum objave
4. kolovoza 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj