Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Komisija potpisala sporazum o zračnom prometu s Japanom

Danas su Europska komisija i Japan potpisali sporazum o sigurnosti civilnog zrakoplovstva. Taj će čin dodatno poboljšati postojeću dobru suradnju Europske unije i Japana te poduprijeti konkurentnost zrakoplovne industrije EU-a.

Komisija potpisala sporazum o zračnom prometu s Japanom

Današnje potpisivanje, godinu i pol nakon stupanja na snagu Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana i početka provedbe Sporazuma o strateškom partnerstvu, demonstracija je obostranog povjerenja i namjere da se ojača strateško partnerstvo. Primjena zajedničkih pravila europskim i japanskim poduzećima olakšat će suradnju, a javnim tijelima smanjiti administrativno opterećenje. Time će se stvoriti povoljnije mogućnosti za ulaganje i potaknuti gospodarski prosperitet i rast.

Ovaj bilateralni sporazum o sigurnosti civilnog zrakoplovstva pomoći će proizvođačima aeronautičkih proizvoda iz EU-a da povećaju trgovanje i tržišni udio na japanskom tržištu. Bit će važan element u oporavku sektora s obzirom na trenutačnu krizu.

Ovaj će sporazum pomoći našoj zrakoplovnoj industriji u pristupu japanskom tržištu. Budući da je taj sektor teško pogođen krizom, to će pridonijeti njegovu oporavku. Istovremeno jačamo suradnju EU-a i japanskih tijela nadležnih za zrakoplovstvo na uspostavljanju još više razine sigurnosti civilnog zrakoplovstva i usklađenosti ciljeva u području okoliša, izjavila je povjerenica za promet Adina Vălean.

Glavni je cilj ovog bilateralnog sporazuma olakšavanje trgovine zrakoplovima i povezanim proizvodima. Zahvaljujući sporazumu, više se neće duplicirati ocjenjivanje i testiranje aeronautičkih proizvoda, smanjit će se troškovi za nadležna tijela i industriju te će se promicati suradnja europskih i japanskih tijela za civilno zrakoplovstvo.

Bilateralni sporazum će znatno skratiti vrijeme potrebno da proizvođači aeronautičkih proizvoda dobiju odobrenja za izvoz u Japan. Istovremeno će se uspostaviti veća pravna sigurnost, što obuhvaća prava intelektualnog vlasništva, i time omogućiti bolja suradnja japanskih i europskih poduzeća.

Ni godinu dana nakon što su EU i Japan potpisali partnerstvo za održivu povezanost i kvalitetnu infrastrukturu, ovaj će bilateralni sporazum poboljšati prometnu povezanost u skladu s Unijinom strategijom za povezivanje Europe i Azije.

Kontekst

Bilateralni sporazum o sigurnosti civilnog zrakoplovstva između EU-a i Japana još je jedan veliki rezultat Komisijine Strategije zrakoplovstva za Europu, osmišljene za podržavanje rasta europskih poduzeća, poticanje inovacija i nuđenje sigurnijih, čišćih i jeftinijih letova putnicima.

Sljedeći koraci

Europska unija i Japan će provesti svoje unutarnje postupke radi sklapanja sporazuma. Do trenutka stupanja na snagu sporazum će se privremeno primjenjivati od trenutka potpisivanja.

Dodatne informacije

Sporazum o sigurnosti civilnog zrakoplovstva između Europske unije i Japana

Pojedinosti

Datum objave
23. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj