Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. studenoga 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija poslala zahtjev za informacijama društvu AliExpress u skladu s Aktom o digitalnim uslugama

Društvo AliExpress mora dostaviti zatražene informacije Komisiji do 22. studenoga 2023. Na temelju ocjene odgovora društva AliExpress Komisija će procijeniti sljedeće korake.

Digital services

Europska komisija danas je društvu AliExpress službeno poslala zahtjev za informacijama u skladu s Aktom o digitalnim uslugama. Komisija od društva AliExpress traži više informacija o mjerama koje je poduzelo kako bi ispunilo obveze povezane s mjerama za procjenu i smanjenje rizika radi zaštite potrošača na internetu, posebno u pogledu prodaje nezakonitih proizvoda na internetu, primjerice lažnih lijekova.

Društvo AliExpress mora dostaviti zatražene informacije Komisiji do 22. studenoga 2023. Na temelju ocjene odgovora društva AliExpress Komisija će procijeniti sljedeće korake. To bi moglo uključivati službeno pokretanje postupka u skladu s člankom 66. Akta o digitalnim uslugama.

U skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacijama. Ako AliExpress ne odgovori, Komisija može odlukom zatražiti informacije. U tom bi slučaju izostanak odgovora u roku mogao dovesti do izricanja periodičnih penala.

 

Nakon što je proglašen vrlo velikom internetskom platformom, AliExpress je dužan poštovati sve odredbe uvedene Aktom o digitalnim uslugama, uključujući procjenu i smanjenje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog i štetnog sadržaja te sve štetne posljedice na ostvarivanje temeljnih prava.

Pojedinosti

Datum objave
6. studenoga 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj