Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak16. svibnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pokrenula službeni postupak protiv društva Meta na temelju Akta o digitalnim uslugama

Komisija je danas pokrenula službeni postupak kako bi ocijenila je li društvo Meta, pružatelj usluga Facebook i Instagram, prekršilo odredbe Akta o digitalnim uslugama u područjima povezanima sa zaštitom maloljetnika. 

Meta

Komisija je zabrinuta zbog toga što upotreba Facebooka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, može potaknuti razvoj ovisnosti kod djece. Osim toga, Komisija je zabrinuta i zbog metoda provjere dobi društva Meta.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Danas poduzimamo još jedan korak kako bismo osigurali sigurnost mladih internetskih korisnika. Aktom o digitalnim uslugama utvrdili smo pravila kojima se maloljetnici mogu zaštititi u interakcijama na internetu. Zabrinuti smo što Facebook i Instagram mogu potaknuti  razvoj ovisnosti i što metode provjere dobi koje je Meta uveo na svojim uslugama nisu primjerene. Sada će se provesti temeljita istraga. Želimo zaštititi mentalno i fizičko zdravlje mladih.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Danas pokrećemo službeni postupak protiv Mete. Nismo uvjereni da je učinila dovoljno da ispuni obveze iz Akta o digitalnim uslugama kako bi ublažila rizike od negativnih učinaka na fizičko i mentalno zdravlje mladih Europljana na platformama Facebook i Instagram. Sada ćemo detaljno istražiti potencijalne učinke platformi koje stvaraju ovisnost, učinkovitost alata za provjeru dobi i razinu privatnosti koja se pruža maloljetnicima u funkcioniranju sustava za preporučivanje. Ulažemo sve napore u zaštitu naše djece.

Današnje pokretanje postupka temelji se na preliminarnoj analizi izvješća o procjeni rizika koje je Meta poslala u rujnu 2023., na Komisijin službeni zahtjev za informacijama (o zaštiti maloljetnika i metodologiji procjene rizika), javno dostupnim izvješćima i Komisijinoj analizi.

Komisija je 30. travnja 2024. već pokrenula službeni postupak protiv društva Meta, u vezi s Facebookom i Instagramom, zbog obmanjujućeg oglašavanja, političkog sadržaja i mehanizma obavješćivanja i djelovanja, pristupa podacima za istraživače te nedostupnosti učinkovitog građanskog diskursa u stvarnom vremenu i alata za praćenje izbora uoči izbora za Europski parlament. 

Više informacija možete pronaći u našem priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
16. svibnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj