Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pokrenula savjetovanja za Jačanje socijalne Europe

Povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit ovaj će tjedan pokrenuti virtualna savjetovanja o budućnosti socijalne Europe.

Komisija pokrenula savjetovanja za Jačanje socijalne Europe

Počevši od sutra u Hrvatskoj, vršitelj dužnosti predsjedavanja Vijećem, povjerenik i službe Komisije sudjelovat će u nizu internetskih seminara u državama članicama kako bi prikupili povratne informacije prije donošenja akcijskog plana Komisije o daljnjoj provedbi europskog stupa socijalnih prava. Sam akcijski plan bit će predstavljen početkom 2021.

Stup je iznimno važan za povećanje otpornosti naših društava. S obzirom na utjecaj pandemije koronavirusa na našu gospodarsku i socijalnu strukturu, načela stupa važnija nego ikad prije kako bi se osigurao oporavak u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Uoči prvog savjetovanja u Zagrebu povjerenik Schmit izjavio je: Akcijski plan za europski stup socijalnih prava bit će ključna sastavnica naše dugoročne strategije oporavka. Iz ove krize možemo izaći samo ako pitanja zapošljavanja i socijalnih prava stavimo u središte našeg plana. Doprinos dionika bit će ključan u donošenju odluka o radnim mjestima i socijalnim pravima u Europi.

Nakon Komunikacije Snažna socijalna Europa za pravednu tranziciju iz siječnja 2020. Komisija je pokrenula raspravu o socijalnom stupu. Sljedeća dionica virtualne turneje povjerenika Schmita su Atena 26. lipnja i Budimpešta 7. srpnja. Planiraju se i daljnji događaji, a dionike pozivamo da pisane ideje o provedbi europskog stupa socijalnih prava do 30. studenoga 2020. podnesu na web-mjestu Doprinesite jačanju socijalne Europe.

Pojedinosti

Datum objave
17. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj