Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. siječnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pokrenula novu platformu za alternativno rješavanje sporova između potrošača i internetskih trgovaca

Platforma će potrošačima i trgovcima omogućiti rješavanje sporova vezanih uz internetsku kupnju jednim klikom miša.

shutterstock-130099715_1.jpg

Od sutra, 9. siječnja sva tijela za alternativno rješavanje sporova imat će pristup novoj platformi Europske komisije za rješavanje sporova putem interneta.

Bit će podržano rješavanje sporova vezanih uz kupnju kako u tuzemstvu tako i u inozemstvu, i to bez potrebe za dugotrajnim i skupim sudskim postupkom.

Komisija je prije mjesec dana predložila moderna pravila o digitalnim ugovorima radi pojednostavnjenja i promicanja pristupa digitalnom sadržaju i internetskoj prodaji diljem EU-a (priopćenje za medije), a novom internetskom platformom sada se jača povjerenje u kupnju putem interneta te tako daje važan doprinos strategiji jedinstvenog digitalnog tržišta EU-a. Kada potrošači i trgovci podnesu prigovor, tijela za rješavanje sporova djelovat će kao posrednici između dviju strana u cilju rješavanja problema.

Tijelima za alternativno rješavanje sporova platforma će biti otvorena od sutra kako bi im se omogućila registracija i upoznavanje platforme prije njezina otvaranja za potrošače i trgovce 15. veljače 2016.

Države članice morale su odgovarajuća tijela obavijestiti do 9. siječnja.

Internetski trgovci morat će na svojim web-stranicama istaknuti poveznicu na platformu za rješavanje sporova putem interneta.

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, izjavila je: „Svaki treći potrošač naišao je tijekom prošle godine na problem prilikom kupnje na internetu. No četvrtina tih potrošača nije podnijela prigovor – uglavnom zato što su smatrali da je postupak predugačak ili da nije izgledno da će se problem riješiti. Uz novu internetsku platformu i potrošači i trgovci uštedjet će na vremenu. Sigurna sam da će se platforma intenzivno koristiti za rješavanje pritužbi potrošača.“

Dodatne informacije o alternativnom rješavanju sporova i rješavanju sporova putem interneta dostupne su na web-mjestu za potrošače.

Internetska platforma bit će dostupna od 15. veljače 2016.

Pojedinosti

Datum objave
8. siječnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj