Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Komisija pokreće raspravu o odgovoru na posljedice starenja stanovništva

Komisija je danas predstavila zelenu knjigu kojom se pokreće široka strateška rasprava o izazovima i prilikama povezanima sa starenjem europskog stanovništva. U dokumentu se opisuje učinak tog izraženog demografskog trenda u našem gospodarstvu i...

Zelena knjiga o starenju

Dubravka Šuica, potpredsjednica za demokraciju i demografiju, izjavila je: Činjenica da živimo dulje i zdravije nego generacije prije nas dokaz je uspješnosti i snage našeg socijalnog tržišnog gospodarstva. No ta činjenica donosi i nove izazove te nudi nove prilike koje moramo razmotriti. Ovom zelenom knjigom pokrenut će se rasprava o potpunom iskorištavanju potencijala sve starijeg stanovništva, o poticajima za inovaciju koje to donosi i potrebnim odgovorima u okviru politika.

U zelenoj knjizi rasprava o starenju usustavljuje se opisom tempa i razmjera demografskih promjena u našem društvu te učinka koje one imaju na naše politike i pitanja koja moramo postaviti kako bismo na njih reagirali. To obuhvaća djelovanja u rasponu od promicanja zdravog načina života i cjeloživotnog učenja do jačanja zdravstvenih i socijalnih sustava kako bi mogli ispuniti potrebe starijeg stanovništva. Naglašava se potreba za uključivanjem većeg broja građana u tržište rada, ističu prilike za otvaranje radnih mjesta te razmatra učinak starenja na naše karijere, dobrobit, mirovine, socijalnu zaštitu i produktivnost.

U zelenoj knjizi zauzima se pristup utemeljen na životnom ciklusu kojim se odražava univerzalni učinak starenja na sve generacije i životne faze. Time se ističe važnost postizanja prave ravnoteže između održivih rješenja za naše sustave socijalne zaštite i jačanja međugeneracijske solidarnosti.

Tijekom predstojećih desetljeća povećat će se broj starijih osoba u EU-u. Danas je 20 % stanovništva starije od 65 godina, a predviđa se da će do 2070. u toj dobnoj skupini biti 30 % stanovništva. Udio građana starijih od 80 godina trebao bi se više no udvostručiti te se očekuje da će do 2070. dosegnuti 13 %. Slično tome, očekuje se da će se broj osoba kojima bi mogla biti potrebna dugotrajna skrb povećati s 19,5 milijuna 2016. na 23,6 milijuna 2030. te 30,5 milijuna 2050. (na području EU-27).

Sljedeći koraci

Danas pokrenuto javno savjetovanje otvoreno je zainteresiranim građanima i organizacijama iz svih država članica, uključujući regionalne i lokalne razine. Rezultati savjetovanja pridonijet će utvrđivanju oblika potpore potrebnih građanima, njihovim regijama i zajednicama. Na temelju prikupljenih rezultata Komisija će razmotriti moguće odgovore u okviru politika kako bi se podupro rad država članica i regija na rješavanju pitanja povezanih sa starenjem.

Kontekst

Komisija je demografiji dala važno mjesto u planu politika EU-a. U Komisijinu izvješću o utjecaju demografskih promjena iz lipnja 2020. navodi se da se tijekom zadnjih 50 godina očekivani životni vijek pri rođenju povećao za približno 10 godina i za muškarce i za žene. Zelena knjiga o starenju prvi je rezultat tog izvješća te se njome pokreće rasprava o glavnim pitanjima povezanima sa starenjem stanovništva u Europi. Nakon nje slijedi dugoročna vizija za ruralna područja u kojoj će se razmatrati i pitanje depopulacije.

Pojedinosti

Datum objave
27. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj