Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak24. travnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pokreće prvu istragu u okviru Instrumenta EU-a za međunarodnu nabavu

Dokazi koje je prikupila Komisija upućuju na to da je tržište javne nabave medicinskih proizvoda u Kini sve zatvorenije za europska i strana poduzeća, kao i za proizvode proizvedene u EU-u.

Valdis Dombrovskis

Europska komisija danas je prvi put pokrenula istragu u okviru Instrumenta za međunarodnu nabavu (IMN) kao odgovor na mjere i prakse na tržištu javne nabave medicinskih proizvoda u Kini kojima se europska poduzeća i proizvodi nepravedno diskriminiraju. Dokazi koje je prikupila Komisija upućuju na to da je tržište javne nabave medicinskih proizvoda u Kini sve zatvorenije za europska i strana poduzeća, kao i za proizvode proizvedene u EU-u. To je posljedica mjera koje je uvela Kina kojima se razlikuju lokalna i strana poduzeća te lokalno proizvedeni i uvezeni medicinski proizvodi. Budući da je prethodno izravno i opetovano izrazila zabrinutost kineskim nadležnim tijelima te u nedostatku zadovoljavajućih odgovora ili mjera, Komisija je odlučila riješiti to pitanje Uredbom o IMN-u.

EU snažno zagovara jednake uvjete na međunarodnim tržištima javne nabave. U tom je kontekstu prvi cilj istrage IMN-a poticanje dijaloga među nadležnim tijelima o uklanjanju diskriminacije u javnoj nabavi u korist svih strana. Komisija će razmotriti uvođenje mjera putem IMN-a samo ako se dijalogom ne postigne pravedan sporazum.

Instrument za međunarodnu nabavu snažan je novi mehanizam za potporu europskim poduzećima na tržištima koja su manje otvorena od naših. Cilj mu je i promicanje otvorenih tržišta javne nabave na globalnoj razini. Otvorenost je ključna za uspjeh poduzeća, potrošače i poticanje inovacija diljem svijeta. Ovaj postupak pokrećemo kako bismo ostvarili jednake uvjete na tržištima javne nabave za proizvođače medicinskih proizvoda s obje strane. Nažalost, naši opetovani razgovori s Kinom o toj temi bili su bezuspješni. Vjerujemo da će ova istraga potaknuti dijalog i pomoći nam da pronađemo obostrano prihvatljiva rješenja.

Izvršni potpredsjednik Komisije i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis

 

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
24. travnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj