Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija pokreće platformu „Fit for future” i poziva stručnjake da se pridruže

Europska komisija danas je pokrenula platformu „Fit for Future”, stručnu skupinu na visokoj razini koja će Komisiji pomoći da pojednostavi postojeće zakone EU-a i smanji administrativno opterećenje za građane i poduzeća. Pomoći će i u osiguravanju da...

Komisija pokreće platformu „Fit for future” i poziva stručnjake da se pridruže

Maroš Šefčovič, potpredsjednik za međuinstitucijske odnose i predviđanja, izjavio je: Pojednostavnjenje i smanjenje opterećenja, osobito za mala i srednja poduzeća, posebno su potrebni nakon pandemije COVID-a 19. Moramo istražiti na koji nam način digitalizacija može pomoći da to postignemo, a da istovremeno osiguramo da naše zakonodavstvo ostane usmjereno na budućnost i doraslo nošenju s novim izazovima.

Platforma „Fit for Future” – koja će se sastojati od dvije skupine, skupine predstavnika vladâ i skupine predstavnika dionika – okupit će predstavnike nacionalne, regionalne i lokalne razine iz država članica te predstavnike Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i skupine dionika s praktičnim stručnim znanjem o raznim područjima politika.

Kad ta platforma započne s radom, šira javnost i dionici moći će pridonositi njezinu radu na smanjenju opterećenja i pojednostavnjenju zakonodavstva. K tome, putem portala pod nazivom „Iznesite svoje mišljenje” građani i dionici mogu podijeliti svoja stajališta o postojećim zakonima i dati prijedloge za nove politike EU-a.

Odabir stručnjaka – poziv na podnošenje prijava

Komisija je danas objavila i poziv na podnošenje prijava kako bi odabrala stručnjake buduće članove skupine dionika u okviru platforme „Fit for Future“. Članovi koji će biti odabrani u okviru tog poziva trebali bi imati visoko stručno znanje u području provedbe zakonodavstva EU-a i moći zastupati zajedničke interese raznih organizacija dionika u svojem području. Zastupat će poduzeća, osobito mala i srednja, socijalne partnere i organizacije civilnog društva s neposrednim iskustvom u provedbi zakonodavstva Unije.

Prijave se mogu podnositi do 19. lipnja 2020. Dokumenti su dostupni ovdje. Više o temi možete pročitati ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
11. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj