Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. ožujka 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija poduzima mjere za konkurentnije i inovativnije financijsko tržište

Europska komisija danas predstavlja akcijski plan za iskorištavanje prilika koje pružaju inovacije temeljene na tehnologiji u području financijskih usluga.

shutterstock-107997179.jpg

Financijski sektor najveći je korisnik digitalnih tehnologija te glavni pokretač digitalne preobrazbe gospodarstva. U današnjem se akcijskom planu predstavljaju 23 koraka kojima će se omogućiti širenje inovativnih poslovnih modela, primjena novih tehnologija, veća kibersigurnost i veći integritet financijskog sustava u tim modelima. U nastavku su neki od tih koraka.

  • Komisija će biti domaćin tzv. laboratorija EU-a za financijske tehnologije (EU FinTech Laboratory), u kojem će europska i nacionalna tijela surađivati s pružateljima tehnoloških usluga u neutralnom, nekomercijalnom prostoru.

  • Komisija je već uspostavila opservatorij i forum EU-a za lance blokova, koji će do kraja 2018. izvijestiti o izazovima i prednostima kriptovaluta te koji radi na sveobuhvatnoj strategiji za tehnologiju decentraliziranog vođenja evidencije transakcija i lance blokova koja se odnosi na sve sektore gospodarstva. Decentralizirana evidencija je baza podataka koja se razmjenjuje diljem mreže. Najpoznatiji je oblik decentralizirane evidencije lanac blokova.

  • Komisija će se savjetovati o tome kako najbolje promicati digitalizaciju informacija koje objavljuju europska poduzeća uvrštena na burzu, među ostalim upotrebom inovativnih tehnologija za međusobno povezivanje nacionalnih baza podataka. To će ulagačima omogućiti mnogo lakši pristup ključnim informacijama koje će im pomoći pri donošenju odluka o ulaganjima.

  • Komisija će provoditi radionice kako bi poboljšala razmjenu informacija u području kibersigurnosti.

  • Komisija će predstaviti nacrt najboljih praksi u pogledu regulatornih sigurnih prostora na temelju smjernica europskih nadzornih tijela. Regulatorni sigurni prostor je okvir regulatornih tijela kojim se novoosnovanim poduzećima u području financijskih tehnologija i drugim inovatorima omogućuje provedba realističnih eksperimenata u kontroliranom okruženju, pod nadzorom regulatornog tijela. Regulatorni sigurni prostori sve su popularniji, posebice na razvijenim financijskim tržištima.

Kontekst

U reviziji na sredini razdoblja provedbe akcijskog plana o uniji tržišta kapitala iz lipnja 2017. istaknut je potencijal financijskih tehnologija da preobraze tržišta kapitala dovođenjem novih sudionika na tržište i uvođenjem učinkovitijih rješenja, povećanjem konkurentnosti te smanjenjem troškova za poduzeća i ulagače. U njoj je najavljeno da će Komisija utvrditi sveobuhvatan pristup kako bi omogućila primjenu financijskih tehnologija te produbila i proširila tržišta kapitala u EU-u uključivanjem potencijala za digitalizaciju.

Kao pripremu za donošenje akcijskog plana za financijske tehnologije Komisija je u ožujku 2017. provela javno savjetovanje kako bi prikupila mišljenja dionika o učinku novih tehnologija na financijske usluge. U odgovorima mnogih ispitanika javnog savjetovanja istaknuto je da financijske tehnologije i tehnološke inovacije općenito pokreću razvoj financijskog sektora u okviru kojeg se pružaju mnoge prilike u smislu pristupa financiranju, operativne učinkovitosti, uštede troškova i tržišnog natjecanja.

Tijekom pripremnog rada prikupljene su informacije koje su poslužile kao temelj za prijedlog o skupnom financiranju, prije svega tijekom provedbe akcijskog plana o uniji tržišta kapitala iz 2015., javnog savjetovanja o reviziji na sredini razdoblja o provedbi unije tržišta kapitala i javnog savjetovanja o financijskim tehnologijama u ožujku 2017.

Pojedinosti

Datum objave
8. ožujka 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj