Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. svibnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Komisija poduzima mjere kako bi zaštitila interese poduzeća iz EU-a koja ulažu u Iran

"U Sofiji smo posvjedočili konkretnom primjeru europskog jedinstva. Ako Iranci budu poštovali svoje obveze, EU će se naravno držati sporazuma čiju je izradu vodio, a riječ je o sporazumu koji je jednoglasno ratificiralo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih...

Europska komisija poduzima mjere kako bi zaštitila interese poduzeća iz EU-a koja ulažu u Iran

Europska komisija u okviru stalne predanosti EU-a Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu poduzima mjere kako bi zaštitila interese poduzeća iz EU-a koja ulažu u Iran

Nakon što su čelnici EU-a na neformalnom sastanku u Sofiji dali zeleno svjetlo, Europska komisija danas je poduzela korake za zaštitu interesa europskih poduzeća koja ulažu u Iran i potvrdu predanosti EU-a Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu (ZSAP), odnosno nuklearnom sporazumu s Iranom.

Europska unija u potpunosti je predana stalnoj, potpunoj i učinkovitoj provedbi nuklearnog sporazuma s Iranom (ZSAP), bude li i Iran poštovao svoje obveze. Najava Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom i odluci o ponovnom uvođenju sankcija potencijalno ima negativan učinak na europska poduzeća koja su slijedom potpisivanja sporazuma u dobroj vjeri ulagala u Iran. Ukidanje sankcija povezanih s nuklearnim pitanjima ključan je dio sporazuma. Europska unija predana je ublažavanju učinaka koje sankcije SAD-a imaju na europska poduzeća i poduzimanju koraka za daljnje proširenje trgovinskih i gospodarskih odnosa između EU-a i Irana koje je počelo od ukidanja sankcija. To se jedino može postići kombinacijom mjera poduzetih na nacionalnoj i europskoj razini.

Europska unija predana je i održavanju osnovne suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama u mnogim područjima. Sjedinjene Američke Države i dalje su ključni partner i saveznik.

Nakon što su na sastanku čelnika u Sofiji održanom u večernjim satima 16. svibnja prijedlozi predsjednika Junckera i visoke predstavnice/potpredsjednice Federice Mogherini dobili jednoglasnu potporu čelnika država ili vlada EU-a, Europska komisija danas je poduzela mjere u četiri područja:

  1. Pokrenula je službeni postupak aktivacije statuta o blokiranju s pomoću ažuriranja popisa sankcija SAD-a Iranu koje su obuhvaćene njezinim područjem primjene. Statutom o blokiranju poduzećima iz EU-a zabranjuje se poštovanje izvanteritorijalnih učinaka sankcija SAD-a, poduzećima koja su zbog tih sankcija pretrpjela štetu omogućuje se da od osobe koja ju je prouzročila zatraže naknadu, a u EU-u poništava učinak svih stranih presuda koje se na njima temelje. Cilj je da mjera stupi na snagu prije 6. kolovoza 2018., kada prvi niz sankcija SAD-a počinje proizvoditi učinke.
  2. Pokrenula je službeni postupak kojim se za Europsku investicijsku banku (EIB) uklanjaju prepreke u donošenju odluke o financiranju iz proračunskog jamstva EU-a aktivnosti izvan Europske unije, odnosno u Iranu. To bi EIB-u omogućilo da podrži EU-ova ulaganja u Iran, što bi bilo od posebne koristi za mala i srednja poduzeća. Na pojedinačne financijske operacije primjenjivat će se sva relevantna pravila i postupci.

Kada se mjere predlože, Europski parlament i Vijeće moći će prije nego što one stupe na snagu u roku od dva mjeseca uložiti prigovor na te mjere. Taj rok može biti i kraći ako prije njegova isteka obje institucije obavijeste o tome da nemaju prigovora. Postupak se može obustaviti ako donošenje mjera više nije opravdano političkim uvjetima.

  1. Komisija će u okviru mjera izgradnje povjerenja nastaviti i ojačati postojeću sektorsku suradnju s Iranom i pomoć koju mu pruža, među ostalim, u području energetike te malih i srednjih poduzeća. Kao prvi korak, povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete posjetit će Teheran već ovaj vikend. Mobilizirat će se i financijska pomoć u okviru Instrumenta za razvojnu suradnju ili Instrumenta za partnerstvo.
  2. Komisija potiče države članice da istraže mogućnost jednokratnih bankovnih prijenosa Iranskoj središnjoj banci. Tim bi se pristupom moglo pomoći iranskim vlastima da prime prihode povezane s naftom, posebno u slučaju sankcija SAD-a koje bi mogle biti usmjerene na subjekte iz EU-a koji s Iranom posluju u području nafte.

Kontekst

Predsjednik SAD-a Trump donio je 8. svibnja odluku o povlačenju SAD-a iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (ZSAP) i ponovnom uvođenju svih sankcija koje su prethodno bile nametnute Iranu, a zatim ukinute ili odgođene na temelju tog Sporazuma. Neke ponovno uvedene sankcije SAD-a stupit će na snagu nakon „prijelaznog” razdoblja od 90 dana (do 6. kolovoza 2018.), dok će druge stupiti na snagu nakon razdoblja od 180 dana (do 4. studenoga 2018.).

Visoka predstavnica objavila je 9. svibnja izjavu u ime EU-a, kojom EU ponovno potvrđuje svoju predanost stalnoj, potpunoj i učinkovitoj provedbi Sporazuma i svoju odlučnost da u suradnji s međunarodnom zajednicom očuva Sporazum, pod uvjetom da Iran nastavi poštovati svoje obveze.

Visoka predstavnica/potpredsjednica Mogherini sastala se 15. svibnja s ministrima vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Ujedinjene Kraljevine i Irana kako bi raspravili o najavi SAD-a i dogovorili zajedničke smjerove djelovanja i mjera koje je potrebno uspostaviti.

Kolegij povjerenika raspravljao je 16. svibnja o mogućim mjerama očuvanja Sporazuma i zaštite europskih interesa. Predsjednik Juncker i visoka predstavnica/potpredsjednica Mogherini predstavili su te prijedloge budućih mjera čelnicima EU-a na njihovu neslužbenom sastanku u Sofiji održanom istog dana te za njih dobili jednoglasnu potporu.

Pojedinosti

Datum objave
18. svibnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj