Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak5. travnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija poduzima daljnje mjere za bolju zaštitu radnika od kancerogenih tvari

Cilj je predloženih izmjena ograničiti izloženost petorima tvarima koje uzrokuju rak, uz 21 tvar koja je već obuhvaćena tom direktivom ili čije je uključivanje predloženo. Komisija time nastavlja neprekidno raditi na poboljšanju zaštite radnika od...

Komisija poduzima daljnje mjere za bolju zaštitu radnika od kancerogenih tvari

Europska komisija danas poduzima još jedan korak za promicanje zdravlja i sigurnosti na radnome mjestu u Europskoj uniji predlažući treći krug izmjena Direktive o karcinogenim i mutagenim tvarima (2004/37/EZ).

Cilj je predloženih izmjena ograničiti izloženost petorima tvarima koje uzrokuju rak, uz 21 tvar koja je već obuhvaćena tom direktivom ili čije je uključivanje predloženo. Komisija time nastavlja neprekidno raditi na poboljšanju zaštite radnika od štetnih kemikalija kako bi se spriječio nastanak novih slučajeva raka povezanog s uvjetima rada te drugih zdravstvenih problema.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „Danas je Komisija poduzela još jedan važan korak u borbi protiv raka povezanog s uvjetima rada i drugih relevantnih zdravstvenih problema na radnome mjestu. Predlažemo da se ograniči izloženost radnika još petorima kancerogenim kemikalijama. Time će se poboljšati zaštita za više od milijun radnika u Europi te doprinijeti stvaranju zdravijeg i sigurnijeg radnog okruženja, što je ključno načelo europskog stupa socijalnih prava.”

Konkretno, Komisija predlaže da se izloženost radnika petorima kancerogenim kemikalijama smanji uvođenjem novih graničnih vrijednosti za izloženost tim kemikalijama u Direktivu o karcinogenim i mutagenim tvarima. Tim se graničnim vrijednostima utvrđuje najviša dopuštena koncentracija karcinogenih tvari u zraku na radnome mjestu. Prijedlog se temelji na znanstvenim dokazima i proizlazi iz temeljitih rasprava s relevantnim dionicima, prije svega poslodavcima, radnicima i predstavnicima država članica.

Pojedinosti

Datum objave
5. travnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj