Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak29. svibnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija poduprla donošenje novih pravila za suzbijanje izbjegavanja poreza

Europska komisija poduprla je danas države članice pri službenom donošenju novih pravila EU-a za suzbijanje izbjegavanja plaćanja poreza preko zemalja koje nisu članice EU-a.

Izbjegavanje poreza

Dogovorenim pravilima spriječit će se da društva izbjegavaju plaćanje poreza iskorištavanjem neusklađenosti poreznih sustava država članica i zemalja koje nisu članice EU-a („hibridna neusklađenost”).

Današnjim sporazumom dopunjuje se Direktiva o suzbijanju izbjegavanja poreza kojom se osigurava primjena obvezujućih i pouzdanih mjera protiv zloupotrebe na cijelom jedinstvenom tržištu.

Osim toga, društva neće moći izbjeći plaćanje poreza iskorištavanjem neusklađenosti zemalja u poreznim tretmanima određenih prihoda ili subjekata, čak i ako se te neusklađenosti odnose na treće zemlje.

Nova pravila stupit će na snagu 1. siječnja 2020., a za jednu odredbu predviđeno dulje razdoblje postupnog uvođenja do 2022. Pravila se temelje na čvrstim mjerama protiv izbjegavanja plaćanja koje je pokrenula Junckerova Komisija i dogovorene su na razini EU-a. Ambiciozna Direktiva o suzbijanju izbjegavanja poreza dogovorena je 2016., a osim nje donesen je niz novih pravila o poreznoj transparentnosti kako bi se omogućilo pravednije i otvorenije oporezivanje diljem Europe.

Pojedinosti

Datum objave
29. svibnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj