Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak22. ožujka 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Komisija otvara portal za potporu istraživačima u Ukrajini

Komisija je danas otvorila portal „Europski istraživački prostor za Ukrajinu” (ERA4Ukraine), jedinstvenu kontaktnu točku za informiranje i usluge potpore istraživačima u Ukrajini i istraživačima koji bježe iz te zemlje.

Komisija otvara portal za potporu istraživačima u Ukrajini

Portal objedinjuje inicijative na razini EU-a, po zemljama i od nevladinih skupina. Cilj mu je pomoći pogođenim istraživačima da pronađu smještaj i mogućnosti za zapošljavanje, olakšati priznavanje diploma i ponuditi druge usluge.

Portal ERA4Ukraine pokrenut je u okviru postojeće mreže EURAXESS, koja pruža potporu istraživačima i povezuje više od 600 centara i 43 nacionalna portala država članica EU-a i zemalja pridruženih programu Obzor Europa. Sve informacije uskoro će biti dostupne na engleskom i na ukrajinskom jeziku. Svaka država članica i pridružena zemlja ima nacionalni portal na kojem su strukturirano navedene usluge potpore. Takvi portali već su dostupni u 30 zemalja.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Želimo pomoći ukrajinskim istraživačima i inovatorima u teškim okolnostima u kojima su se našli zbog ruske invazije na svoju zemlju. Ukrajinski znanstvenici i istraživači uvelike doprinose istraživanjima i inovacijama u EU-u. Dok čekamo ratifikaciju pridruživanja Ukrajine programu Obzor Europa, pobrinuli smo se da uspješni korisnici već sad mogu primiti financijska sredstva iz EU-ovih programa za istraživanja i inovacije. Otvaranje portala ERA4Ukraine još je jedna važna mjera za potporu našim ukrajinskim kolegama.

Isto tako, već prošli tjedan Maria Leptin, predsjednica Europskog istraživačkog vijeća (ERC), zamolila je svih 5600 korisnika bespovratnih sredstava ERC-a da pronađu privremeno zaposlenje za izbjegle istraživače i pomoćno osoblje iz Ukrajine. Ta nova inicijativa ERC-a uključena je u portal ERA4Ukraine. U nekoliko dana dosad je primljeno 380 ponuda. Priopćenje za medije objavljeno je ovdje.

Druge inicijative EU-a uključuju pristup Science4Refugees, postojećoj inicijativi EURAXESS-a kojom se izbjeglicama pronalaze prilike za stažiranje te radna mjesta u nepunom i punom radnom vremenu, kao i pristup Europskoj istraživačkoj zajednici, novoj internetskoj stranici Solidarnost EU-a s Ukrajinom i aktivnostima Marie Skłodowska-Curie za ugrožene istraživače.

Portal ERA4Ukraine upućuje i na #Science4Ukraine, zajednicu studenata volontera i znanstvenika iz akademskih ustanova u Europi i cijelom svijetu. Volonteri prikupljaju i šire informacije o mogućnostima potpore na sveučilištima na nacionalnoj i međunarodnoj razini za studente diplomskih studija i istraživače izravno povezane s nekom od ukrajinskih akademskih ustanova. Više informacija pročitajte ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
22. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj