Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak29. svibnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija osniva Ured za umjetnu inteligenciju kako bi ojačala vodeći položaj EU-a u području sigurne i pouzdane umjetne inteligencije

Komisija je danas predstavila Ured za umjetnu inteligenciju, osnovan s ciljem omogućavanja razvoja, uvođenja i upotrebe umjetne inteligencije na način koji potiče društvene i gospodarske koristi i inovacije, uz istodobno ublažavanje rizika.

AI

Komisija je danas predstavila Ured za umjetnu inteligenciju, osnovan u okviru KomisijeUred za umjetnu inteligenciju nastoji omogućiti razvoj, uvođenje i upotrebu umjetne inteligencije na način kojim se potiču društvene i gospodarske koristi i inovacije, uz istodobno ublažavanje rizika. Ured će imati ključnu ulogu u provedbi Akta o umjetnoj inteligenciji, posebno u pogledu modela umjetne inteligencije opće namjene. Radit će i na poticanju istraživanja i inovacija u području pouzdane umjetne inteligencije te pozicioniranju EU-a kao predvodnika u međunarodnim raspravama. 

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Uredza umjetnu inteligenciju koji je danas predstavljen pomoći će nam da osiguramo dosljednu provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji. Zajedno s razvojnim programerima i znanstvenom zajednicom ured će evaluirati i testirati umjetnu inteligenciju opće namjene kako bi se osiguralo da nam umjetna inteligencija služi i štiti naše europske vrijednosti. 

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, dodao je: Zahvaljujući novom Uredu za umjetnu inteligenciju i njegovih 140 talentiranih žena i muškaraca Komisija će imati potrebno stručno znanje za provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji i jačanje uloge Europe u utvrđivanju standarda u području umjetne inteligencije. Ured će poticati europski ekosustav umjetne inteligencije koji je inovativan, konkurentan i u kojem se poštuju pravila i vrijednosti EU-a.

Više informacija dostupno je u našem priopćenju za medije

 

Pojedinosti

Datum objave
29. svibnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj