Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. ožujka 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Komisija ojačala mehanizam transparentnosti i odobravanja izvoza cjepiva za COVID-19

Europska komisija danas je uvela načela reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterije o kojima treba voditi računa prije odobravanja izvoza u okviru mehanizma transparentnosti i odobravanja izvoza cjepiva protiv bolesti COVID-19. Tim se...

Komisija ojačala mehanizam transparentnosti i odobravanja izvoza cjepiva za COVID-19

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Unija je ponosna što na njezinu području djeluju proizvođači cjepiva koji ne samo da isporučuju svoja cjepiva građanima Unije nego ih i izvoze u cijelom svijetu. Iako su države članice izložene trećem valu pandemije, a neka poduzeća ne ispunjavaju svoje ugovorne obveze, Unija je jedini veliki proizvođač među članicama OECD-a koji i dalje izvozi velike količine cjepiva u desetke zemalja. No suradnja mora biti obostrana. Zato će Europska komisija u postojeći europski mehanizam odobravanja izvoza cjepiva za COVID-19 uvesti načela reciprociteta i proporcionalnosti. Unija ima izvrstan portfelj cjepiva i osigurali smo više nego dovoljno doza za svo stanovništvo. Ali moramo zajamčiti pravovremenu isporuku dovoljnih količina cjepiva građanima Unije. Važan je svaki dan.

Veća transparentnost, reciprocitet i proporcionalnost

Novom uredbom uvode se dvije izmjene postojećeg mehanizma. Kao prvo, osim ispitivanja učinka planiranog izvoza na ispunjavanje obaveza iz ugovora o predviđenoj kupoprodaji koje je Unija sklopila, države članice i Komisija trebale bi razmotriti i sljedeće elemente:

  • reciprocitet – je li odredišna zemlja zakonom ili drugim sredstvima ograničila izvoz cjepiva ili sirovina i
  • proporcionalnost – jesu li uvjeti koji prevladavaju u odredišnoj zemlji bolji ili lošiji od uvjeta u Uniji, prvenstveno epidemiološko stanje, procijepljenost i pristup cjepivima.

Države članice i Komisija trebale bi ocijeniti ugrožava li zatraženi izvoz sigurnost opskrbe cjepivima i njihovim sastojcima u Uniji.

Kao drugo, kako bi se dobila cjelovita slika o trgovini cjepivima, u područje primjene nove uredbe uključeno je 17 prethodno isključenih zemalja.*

Unija i dalje drži do međunarodne solidarnosti pa će zato iz tog sustava nastaviti isključivati cjepiva za humanitarnu pomoć i cjepiva namijenjena bilo kojoj od 92 zemlje s niskim i srednjim dohotkom s popisa COVAX jamstva za kupnju.

Odobrenja za izvoz

Danas objavljena provedbena uredba je ciljana, proporcionalna, transparentna i privremena mjera. U potpunosti je u skladu s međunarodnim obvezama Europske unije u okviru Svjetske trgovinske organizacije i skupine G-20, kao i s Unijinim prijedlogom u kontekstu inicijative WTO-a za trgovinu i zdravlje. Države članice o zahtjevu za odobrenje odlučuju u skladu s Komisijinim mišljenjem.

Od početka primjene tog mehanizma odobreno je 380 zahtjeva za izvoz približno 43 milijuna doza u 33 zemlje. Samo je jedan zahtjev za izvoz odbijen. Glavna su izvozna odredišta Ujedinjena Kraljevina (otprilike 10,9 milijuna doza), Kanada (6,6 milijuna), Japan (5,4 milijuna), Meksiko (4,4 milijuna), Saudijska Arabija (1,5 milijuna), Singapur (1,5 milijuna), Čile (1,5 milijuna), Hong Kong (1,3 milijuna), Koreja (1,0 milijun) i Australija (1,0 milijun).

O strategiji EU-a za cjepiva

Europska komisija predstavila je 17. lipnja 2020. europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv bolesti COVID-19. U zamjenu za pravo da u određenom roku kupi određeni broj doza cjepiva, Komisija je ugovorima o predviđenoj kupoprodaji financirala dio početnih troškova proizvođača cjepiva. Ta se uložena sredstva smatraju predujmom, a cjepiva će zapravo kupovati države članice. Stoga su ugovori o predviđenoj kupoprodaji nerizično ulaganje kojim se poduzeće obvezuje na proizvodnju čak i prije nego što dobije odobrenje za stavljanje cjepiva u promet. To bi trebalo omogućiti brzu i stabilnu isporuku odmah nakon izdavanja odobrenja.

Komisija je dosad potpisala ugovore o predviđenoj kupoprodaji sa šest poduzeća (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac i Moderna), čime je osigurala dostupnost 2,6 milijardi doza. Napreduju i pregovori s još dva poduzeća. Četiri ugovora s poduzećima kojima je izdano uvjetno odobrenje za stavljanje u promet obuhvaćaju više od 1,6 milijardi doza.

Dodatne informacije

Provedbena uredba Komisije

Priopćenje za medije o produljenju mjere (od 11.ožujka 2021.)

Najčešća pitanja

*Popis uključenih zemalja: Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bjelarus, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Izrael, Jordan, Island, Libanon, Libija, Lihtenštajn, Crna gora, Norveška, Sjeverna Makedonija, Srbija i Švicarska.

Pojedinosti

Datum objave
24. ožujka 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj