Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. siječnja 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija odobrila potporu za sanaciju hrvatskog brodogradilišta Uljanik

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: „Državno jamstvo Republike Hrvatske pomoći će brodogradilištu Uljanik da nastavi s radom i zadrži 1800 radnih mjesta za vrijeme izrade pouzdane strategije za restrukturiranje...

Pula

Europska komisija zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja.

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: „Državno jamstvo Republike Hrvatske pomoći će brodogradilištu Uljanik da nastavi s radom i zadrži 1800 radnih mjesta za vrijeme izrade pouzdane strategije za restrukturiranje kojom će si osigurati budućnost.Stoga smo danas odobrili to jamstvo. Planom restrukturiranja mora se osigurati dugoročna održivost tog društva bez stalne javne potpore kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri.”

Hrvatska je 15. siječnja 2018. dopunila svoju obavijest Komisiji da namjerava brodogradilištu Uljanik izdati državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura. To je društvo dio grupacije Uljanik, nalazi se u Puli (Istarska županija), a zapošljava oko 1800 osoba. Društvo je nekoliko godina u financijskim poteškoćama zbog negativnih učinaka financijske krize na cjelokupni sektor brodogradnje, a posebno zbog smanjenog broja narudžbi novih plovila.

Zahvaljujući predmetnoj mjeri brodogradilište Uljanik moći će isplatiti plaće, platiti dobavljače te podmiriti druge hitne obveze u sljedećim mjesecima te tako nastaviti s poslovanjem za vrijeme izrade plana restrukturiranja.

U skladu sa Smjernicama Komisije za sanaciju i restrukturiranje države članice smiju poduprijeti društva u poteškoćama, uz uvjet da javne mjere imaju ograničeno razdoblje provedbe i područje primjene te da doprinose cilju od zajedničkog interesa.

Komisija je utvrdila da je Uljaniku potpora potrebna kako ne bi odmah otišao u stečaj te kako bi se izbjegao velik gubitak radnih mjesta. Osim toga, potrebe Uljanika za likvidnošću u sljedećim mjesecima temelje se na razumnim pretpostavkama, a nadzirat će ih neovisan revizor na temelju tjednih planova likvidnosti. Naposljetku, Hrvatska se obvezala da će u roku od šest mjeseci dostaviti plan restrukturiranja za to društvo.

Komisija je stoga zaključila da će predmetna mjera pomoći očuvanju radnih mjesta u Jadranskoj Hrvatskoj, gdje je stopa nezaposlenosti znatno viša od prosjeka u EU-u. Osim toga, zahvaljujući strogim uvjetima za upotrebu sredstava stečenih na temelju državnog jamstva te kratkom trajanju mjere moguće narušavanje tržišnog natjecanja kao rezultat državne potpore svest će se na najmanju moguću razinu.

Dodatne informacije bit će dostupne na web-mjestu Komisije posvećenom tržišnom natjecanju, u javnom registru predmeta državne potpore, pod brojem predmeta SA.49619.

Pojedinosti

Datum objave
22. siječnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj