Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak29. ožujka 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija odobrila novu oznaku zemljopisnog podrijetla: „Komiški rogač” iz Hrvatske

Mljeveni proizvod „Komiški rogač” dobiva se mljevenjem zrelog voća rogača i njegovim sušenjem.

Komisija odobrila novu oznaku zemljopisnog podrijetla: „Komiški rogač” iz Hrvatske

Komisija je danas odobrila dodavanje „Komiškog rogača” iz Hrvatske na listu zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. „Komiški rogač” plod je drveća rogača Komiški krupni koje se uzgaja isključivo na području otoka Visa u Hrvatskoj. Mljeveni proizvod „Komiški rogač” dobiva se mljevenjem zrelog voća rogača i njegovim sušenjem. Tradicionalna metoda proizvodnje temelji se na prethodnom poznavanju optimalnih vremenskih uvjeta za berbu voća; važno je uzeti plodove prije kiše krajem ljeta i početkom jeseni.

Zahvaljujući svojem slatkom okusu i karakterističnoj aromi kakaa i čokolade, „Komiški rogač” posebno je popularan u slatkim pripravcima i sastojak je koji se koristi u mnogim pripravcima, kao što su kreme, kolači i slatka pića.

Taj novi naziv dodat će se na popis 1619 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni. Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se u bazi podataka eAmbrosia. Više informacija dostupno je na internetu na stranicama sustava kvalitete i na portalu  GIView.

Pojedinosti

Datum objave
29. ožujka 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj