Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. svibnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija od platforme X zahtijeva informacije o smanjenju resursa za moderiranje sadržaja

Komisija je danas platformi X poslala zahtjev za informacije u skladu s Aktom o digitalnim uslugama (DSA). 

Moderiranje sadržaja na platformi X

U zahtjevu se nastoji dobiti više pojedinosti o aktivnostima i resursima za moderiranje sadržaja na platformi X, o procjeni rizika koju je proveo X u vezi s uvođenjem generativnih alata umjetne inteligencije u EU-u te o drugim područjima obuhvaćenima postupcima koji su u tijeku.

Konkretno, Komisija od platforme X traži da dostavi detaljne informacije i interne dokumente o resursima za moderiranje sadržaja s obzirom na najnovije izvješće o transparentnosti u okviru Akta o digitalnim uslugama, u kojem je otkriveno da je X smanjio tim moderatora sadržaja za gotovo 20 % od prethodnog izvješća u listopadu 2023., čime je jezična pokrivenost unutar Europske unije smanjena s 11 jezika EU-a na 7. Komisija traži i dodatne pojedinosti o procjenama rizika i mjerama ublažavanja povezanima s učinkom generativnih alata umjetne inteligencije na izborne procese, širenje nezakonitog sadržaja i zaštitu temeljnih prava.

Komisija je u prosincu 2023. pokrenula službeni postupak protiv platforme X kako bi procijenila je li X možda prekršio Akt o digitalnim uslugama u područjima povezanima s upravljanjem rizikom, moderiranjem sadržaja, tamnim obrascima, transparentnošću oglašavanja i pristupom podacima za istraživače.

Danas poslan zahtjev za informacije novi je korak u istrazi koja je u tijeku. Temelji se na dosad provedenom prikupljanju dokaza i analizi, među ostalim u vezi s izvješćem o transparentnosti platforme X objavljenim u ožujku 2024. i odgovorima platforme X na prethodne zahtjeve za informacije, u kojima su se, među ostalim, razmatrale mjere ublažavanja rizika povezanih s generativnom umjetnom inteligencijom.

X mora Komisiji dostaviti tražene informacije o resursima za moderiranje sadržaja i generativnoj umjetnoj inteligenciji do 17. svibnja 2024., a odgovore na preostala pitanja do 27. svibnja 2024. U skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama Komisija može izreći novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacije. U slučaju neodgovaranja, Komisija može odlučiti zatražiti informacije odlukom. U tom bi scenariju izostanak odgovora u roku mogao dovesti do izricanja periodičnih penala.

Pojedinosti

Datum objave
8. svibnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj