Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. lipnja 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija objavljuje studiju procjene razlika u sastavu prehrambenih proizvoda u EU-u

Komisija je danas objavila rezultate paneuropske kampanje testiranja prehrambenih proizvoda iz kojih je vidljivo da su neki proizvodi iste ili slične robne marke različitog sastava.

Dvojna kvaliteta hrane

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker se u govoru o stanju Unije 2017. obvezao na rješavanje problema dvojne kvalitete proizvoda. Komisija je u tom cilju poduzela više inicijativa, a danas objavljuje studiju u kojoj su diljem EU-a proizvodi ispitivani istom metodologijom radi boljeg uvida u problem dvojne kvalitete hrane. Zajednički istraživački centar (JRC), interna znanstvena služba i služba znanja Komisije, analizirao je u studiji 1400 prehrambenih proizvoda u 19 država članica. U 9 % njih utvrđena su odstupanja u sastavu unatoč istovjetnoj prednjoj strani pakiranja. Usto, za 22 % proizvoda je prednja strana pakiranja bila slična, a sastav svejedno različit. Nije uočen konzistentan geografski uzorak. Na temelju nove metodologije nacionalna nadležna tijela sada će moći analizirati svaki slučaj posebno, što je potrebno za otkrivanje obmanjujućih praksi, zabranjenih u skladu s pravom EU-a o zaštiti potrošača.

Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport te nadležan za Zajednički istraživački centar, izjavio je: Neki Europljani smatraju da se prehrambeni proizvodi iste marke koje kupuju razlikuju, možda čak i da su lošiji, u usporedbi s onima koji se mogu kupiti drugdje. Komisija je znanstvenike pozvala da pomognu objektivno procijeniti razmjer takvih razlika na jedinstvenom tržištu. Rezultati su podijeljeni: veseli me što nije uočena razlika u sastavu prehrambenih proizvoda označenih robnom markom koji se prodaju na istoku u odnosu na iste na zapadu, ali zabrinut sam zbog toga što je i kod trećine proizvoda iste ili slične robne marke i pakiranja otkriven razvidno različit sastav.

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, izjavila je: Na europskom jedinstvenom tržištu ne smiju postojati dvostruki standardi. Novim zakonima kojima se kažnjava dvojna kvaliteta i proširuju ovlasti tijela za zaštitu potrošača u mogućnosti smo stati na kraj takvoj praksi. Europski potrošači bit će sigurni da je ono što kupuju uistinu ono što će i dobiti.

Pojedinosti

Datum objave
24. lipnja 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj