Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak19. listopada 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Komisija objavila podatke za 2022. i procjene za 2023. o smrtnim slučajevima na cestama i najbolje projekte u području sigurnosti na cestama

U razdoblju od 2019. do 2022. zabilježeno je najveće smanjenje od više od 30 % u Litvi i Poljskoj, no stopa smrtnosti u Poljskoj i dalje je iznad prosjeka EU-a.

Car o

Iz Komisijinih podataka o smrtnim slučajevima na cestama za 2022. koji su objavljeni danas, vidljivo je da je tijekom godine na cestama EU-a poginulo 20 640 osoba  Riječ je o povećanju od 4 % u odnosu na 2021., a razine prometa oporavile su se nakon pandemije. 

Iako se temeljni dugoročni trend smanjuje (– 9 % u usporedbi s godinom prije pandemije), ne smanjuje se dovoljno brzo da bi se postigao cilj EU-a o upola manjem broju smrtnih slučajeva do 2030. Napredak je i dalje vrlo neujednačen među državama članicama. U razdoblju od 2019. do 2022. zabilježeno je najveće smanjenje od više od 30 % u Litvi i Poljskoj, no stopa smrtnosti u Poljskoj i dalje je iznad prosjeka EU-a.

 

Ukupan poredak stopa smrtnih slučajeva u zemljama nije se znatno promijenio u odnosu na stanje prije pandemije jer su najsigurnije ceste u Švedskoj (22 smrtna slučaja na milijun stanovnika) i Danskoj (26 na milijun stanovnika), dok su 2022. u Rumunjskoj (86 na milijun stanovnika) i Bugarskoj (78 na milijun stanovnika) zabilježene najviše stope smrtnosti. Prosjek EU-a 2022. iznosio je 46 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika.

Preliminarni podaci za prvih šest mjeseci 2023. upućuju na to da se broj smrtnih slučajeva na cestama EU-a neznatno smanjio u usporedbi s istim razdobljem 2022. Neke države članice, uključujući Belgiju, Francusku, Slovačku i Finsku, zabilježile su primjetne padove. U drugim zemljama, kao što su Latvija, Litva, Portugal i Švedska, zabilježena su znatna povećanja.

 

Brojke su najavljene jer Komisija danas održava godišnju Nagradu za izvrsnost u sigurnosti na cestama [poveznica na vijesti iz MOVE-a br. 2] kojom se nagrađuju inovativni projekti u području sigurnosti na cestama diljem Europe. Za tu je nagradu nominirano gotovo 80 inicijativa za sigurnost na cestama, a 15 projekata iz Belgije, Češke, Irske, Španjolske, Italije, Austrije, Poljske, Slovenije i Slovačke uvršteno je u uži izbor. Komisija surađuje s državama članicama na smanjenju broja smrtnih slučajeva i teških ozljeda na cestama primjenom cjelovitog pristupa kojim se želi osigurati nulta stopa smrtnih slučajeva i teških ozljeda na cestama EU-a do 2050. To obuhvaća sigurna vozila, sigurnu infrastrukturu, sigurnu uporabu cesta i bolju skrb nakon sudara. 

Pojedinosti

Datum objave
19. listopada 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj