Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak21. siječnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Komisija objavila javno savjetovanje o prilagodbi pravila za PDV u digitalnom svijetu

PDV je i dalje važan izvor prihoda za države članice, a nakon pandemije koronavirusa i dalje se radi na gospodarskom oporavku.

porezi

S ciljem donošenja novog zakonodavnog paketa za prilagodbu načina na koji se prijavljuje i prikuplja porez na dodanu vrijednost (PDV) u svijetu koji se sve više digitalizira, Komisija je danas objavila poziv na sudjelovanje poduzeća, akademika, država članica i svih drugih dionika. PDV je i dalje važan izvor prihoda za države članice, a nakon pandemije koronavirusa i dalje se radi na gospodarskom oporavku.

Međutim, postojeći sustav PDV-a nije prilagođen novoj digitalnoj stvarnosti, presložen je za poduzeća i izložen je riziku od prijevara. U svojem Akcijskom planu za pravedno i jednostavno oporezivanje za oporavak iz 2020. Komisija je najavila da će stoga predstaviti zakonodavni paket za poboljšanje postojećeg okvira. Prijedlozi, koji se očekuju ove godine, trebali bi uključivati obvezu digitalnog izvješćivanja i jedinstvenu registraciju za poduzeća diljem EU-a te nova pravila za digitalne platforme. Tim će se mjerama smanjiti troškovi i administrativno opterećenje za poduzeća te će se istodobno pomoći u borbi protiv prijevara povezanih s PDV-om. Javno savjetovanje trajat će dvanaest tjedana. Odgovori se mogu podnijeti putem interneta.

Pojedinosti

Datum objave
21. siječnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj