Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. travnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Komisija objavila izvješća o partnerima na zapadnom Balkanu i o Turskoj

Danas je Europska komisija donijela svoj godišnji paket o proširenju, uključujući sedam pojedinačnih izvješća, u kojem se ocjenjuje provedba politike proširenja Europske unije, utemeljene na dogovorenim kriterijima te pravednoj i strogoj...

EU

Za vjerodostojnu perspektivu proširenja potrebni su kontinuirani napori i neopozive reforme. Proširenje EU-a ulaganje je u mir, sigurnost i stabilnost u Europi: izgledi za pristupanje Europskoj uniji imaju snažan transformativan učinak na partnere u procesu te podrazumijevaju pozitivne demokratske, političke, gospodarske i društvene promjene. Komisija je na temelju postignutog napretka danas Vijeću preporučila donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom i Albanijom. Za daljnji napredak tih zemalja odlučujuće će biti održavanje i produbljivanje postojećeg tempa reformi u ključnim područjima istaknutima u izvješćima.

Da bi to podržala, Komisija će primijeniti pojačani pristup na pregovaračka poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima te pravdi, slobodi i sigurnosti. Taj korak naprijed u dugotrajnom procesu u skladu je s pristupom utemeljenim na zaslugama i strogom uvjetovanošću, što je potvrđeno i nedavno objavljenom strategijom Komisije za zapadni Balkan. Kao što je navedeno u strategiji za zapadni Balkan, i sam EU mora biti spreman za nove članice – kada ispune uvjete – uz ostalo i s institucijskog i financijskog gledišta. Unija najprije mora postati jača, čvršća i učinkovitija, a tek onda može postati veća.

Prvi je put istodobno s paketom o proširenju Komisija objavila i godišnju ocjenu programa gospodarskih reformi za zapadni Balkan i Tursku. U godišnjim ocjenama programa gospodarskih reformi za zapadni Balkan i Tursku vidljivi su kontinuiran gospodarski rast te napori na jačanju makroekonomske i fiskalne stabilnosti u svjetlu aktualnih slabih točaka. Treba održati i ojačati kvalitetne politike te ubrzati provedbu reformi kako bi se smanjili još uvijek prisutni makroekonomski rizici te iskoristili resursi za održiv dugoročni razvoj i ubrzala konvergencija s EU-om.

Objavljeno je i priopćenje za medije.

Pojedinosti

Datum objave
17. travnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj