Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Komisija mladim Europljanima osigurava 60 000 željezničkih propusnica

Zahvaljujući inicijativi DiscoverEU Komisija će osigurati besplatne željezničke propusnice za 60 000 Europljana u dobi od 18 do 20 godina. Prijave za putovanja 2022., što će biti Europska godina mladih, otvaraju se sutra 12. listopada u podne i...

Komisija mladim Europljanima osigurava 60 000 željezničkih propusnica

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Zadnjih 18 mjeseci naši su mladi pokazali istinsku solidarnost i zbog toga propustili mnoge važne trenutke svoje mladosti. Drago mi je da Komisija danas sa 60 000 željezničkih propusnica daje zamah europskoj mobilnosti. Taj zamah dodatno će se potaknuti iz programa Erasmus+ i mnogih drugih inicijativa koje će se pokrenuti za Europsku godinu mladih 2022.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel rekla je: Doista me veseli što će zahvaljujući novom krugu propusnica u okviru inicijative DiscoverEU 60 000 mladih dobiti priliku da otkriva ljepote našeg kontinenta. Budući da je Komisija 2022. proglasila Europskom godinom mladih, inicijativa DiscoverEU važnija je nego ikad prije jer mladima od ožujka 2022. nudi nove prilike da putuju vlakom, prošire vidike, produbljuju znanje, obogaćuju svoja iskustva i upoznaju se s ljudima iz drugih krajeva Europe.

U ovom krugu prijava sudjelovati mogu mladi Europljani rođeni između 1. srpnja 2001. i 31. prosinca 2003. Iznimno se mogu prijaviti i oni stari 19 i 20 godina jer su njihovi krugovi odgođeni zbog pandemije bolesti COVID-19.

Odabrani sudionici moći će krenuti na putovanje u trajanju od najviše 30 dana u razdoblju od ožujka 2022. do veljače 2023. Teško je znati kako će se razvijati situacija s pandemijom. Stoga će svi putnici imati maksimalnu fleksibilnost zahvaljujući novim mobilnim putnim propusnicama. Datum polaska može se promijeniti do samog polaska. Mobilna putna propusnica vrijedi godinu dana. Komisija svim putnicima savjetuje da provjere moguća ograničenja putovanja na platformi ReopenEU.

Na sudjelovanje u inicijativi posebno se pozivaju mladi s posebnim potrebama. Komisija će im dati informacije i savjete te će im nadoknaditi troškove posebne pomoći (osoba u pratnji, pas vodič itd.).

Odabrani sudionici moći će putovati sami ili u skupini od najviše pet osoba (svi moraju biti prihvatljive starosti). Kako bi se poticalo održivo putovanje, a time i podržao europski zeleni plan, sudionici inicijative DiscoverEU uglavnom će putovati željeznicom. Međutim, kako bi se osigurala što već dostupnost za cijeli EU, sudionici će moći putovati i drugim prijevoznim sredstvima kao što su autobusi, trajekti ili, u iznimnim situacijama, zrakoplovi. Tako će se sudjelovanje omogućiti i mladima koji žive u udaljenim područjima ili na otocima.

Svakoj državi članici EU-a dodijeljena je kvota putnih propusnica na temelju njezina udjela broja stanovnika u ukupnom broju stanovnika Europske unije.

Kontekst

Komisija je inicijativu DiscoverEU pokrenula u lipnju 2018. na prijedlog Europskog parlamenta. Službeno je integrirana u novi program Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027.

DiscoverEU u zajednicu povezuje tisuće mladih iz cijele Europe. Sudionici koji se dotad nisu poznavali povezali su se preko društvenih mreža, razmjenjivali iskustva i savjete, zajedno putovali od grada do grada ili odsjedali jedni kod drugih.

U 2018. i 2019. za ukupno 70 000 putnih propusnica prijavilo se 350 000 kandidata, pri čemu ih je 66 % prvi put putovalo vlakom izvan zemlje u kojoj žive. Mnogi od njih prvi su put putovali bez roditelja ili drugih odraslih u pratnji, a većini je putovanje pomoglo da se osamostale. Iskustvo sudjelovanja u inicijativi omogućilo im je da pobliže upoznaju druge kulture i europsku povijest te poboljšaju poznavanje stranih jezika. Dvije trećine sudionika izjavilo je da si bez inicijative DiscoverEU ne bi mogli priuštiti putne propusnice.

Bivši i budući putnici u okviru inicijative stvorili su od 2018. raznoliku i angažiranu zajednicu koja se sastaje na internetu i izvan njega radi razmjene iskustva.

Sudionike se poziva da postanu ambasadori inicijative DiscoverEU i šire glas o njoj. Također ih se potiče da putem službene grupe DiscoverEU na Facebooku stupe u kontakt s kolegama kako bi podijelili iskustva i razmijenili savjete, posebno o kulturnim iskustvima ili o tome kako putovati digitalno i održivo.

Kandidati koji ispunjavaju uvjete za prijavu moraju riješiti kviz s višestrukim izborom odgovora o općem znanju o Europskoj uniji i drugim inicijativama EU-a usmjerenima na mlade. U dodatnom pitanju moraju procijeniti koliko se ljudi prijavljuje u ovom krugu. Što je procjena bliža točnom odgovoru, kandidat će dobiti više bodova. Na temelju toga Komisija će rangirati kandidate. Komisija će kandidatima dijeliti putne propusnice prema njihovu rangu sve dok ih ne nestane.

Više informacija

Inicijativa DiscoverEU

Europski portal za mlade

Informativni članak

Pojedinosti

Datum objave
11. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj