Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. svibnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Komisija je objavila proljetnu gospodarsku prognozu za 2016.

Hrvatska: Tempo gospodarskog oporavka je u posljednjem tromjesečju 2015. godine usporio zbog smanjenog pozitivnog utjecaja rekordne turističke sezone i manjeg opsega javnih investicija od očekivanja. Projekcija gospodarskog rasta za Hrvatsku u 2016...

20160503_spring-economic-forecast.jpg

U istom smjeru unatoč visokim rizicima

Komisija 2016. u europodručju predviđa rast od 1,6 %, a u EU-u od 1,8 %

Očekuje se da će gospodarski rast u Europi ostati skroman jer su se aktivnosti glavnih trgovinskih partnera usporile i neki od dosad povoljnih faktora počeli su slabjeti. Zbog toga se za BDP u europodručju predviđaju skromne stope rasta od 2015. do 2017. Prema proljetnoj prognozi Komisija nakon rasta BDP-a od 1,7 % 2015. u europodručju očekuje rast BDP-a od 1,6 % 2016. te 1,8 % 2017. (zimska prognoza: 2015. 1,6 %, 2016. 1,7 %, 2017. 1,9 %). I u EU-u se očekuje umjereno usporavanje rasta BDP-a s 2,0 % prošle godine na 1,8 % 2016. prije nego što dostigne 1,9 % 2017. (zimska prognoza: 2015. 1,9 %, 2016. 1,9 %, 2017. 2,0 %).

U okviru vrlo prilagodljive monetarne politike stvoreni su uvjeti za povećanje ulaganja lakšim i povoljnijim pristupom financijskim sredstvima. Očekuje se da će fiskalna politika u europodručju ove godine biti pogodna za rast. Iako su cijene nafte ponovno pale početkom 2016. i prolongirale povećanje realnog raspoloživog dohotka, te bi povoljne okolnosti trebale polako nestajati kad cijene nafte ponovno počnu rasti. Isto tako, iako europodručje, kad je o izvozu riječ, još uvijek ima koristi od deprecijacije eura u prošlosti, zbog nedavnog jačanja valute na njega bi mogao utjecati sporiji vanjski rast.

Potpredsjednik Valdis Dombrovskis, nadležan za euro i socijalni dijalog, rekao je: Gospodarski rast u Europi nastavlja se, no globalno okruženje nije tako povoljno kao prije. Budući će rast sve više ovisiti o prilikama koje sami stvorimo. To znači da moramo ubrzati strukturne reforme kako bismo riješili dugogodišnje probleme u mnogim zemljama kao što su visoka razina javnog i privatnog duga, osjetljivost financijskog sektora i smanjena konkurentnost. Odlučno političko djelovanje radi reformiranja i moderniziranja naših gospodarstva jedini je način da osiguramo snažan i održiv rast, više radnih mjesta i dobre socijalne uvjete za naše stanovnike.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: Rast u Europi nastavlja se unatoč otežanom globalnom okruženju. Postoje naznake da napori u području politike otvaraju više radnih mjesta i potiču ulaganja. Međutim, moramo još dobro zasukati rukave da bismo riješili problem nejednakosti. Oporavak u europodručju nije ravnomjeran, kako u pogledu država članica, tako i u pogledu razlika između najslabijih i najjačih u društvu. To je neprihvatljivo i od vlada zahtijeva odlučne mjere na pojedinačnoj i zajedničkoj razini.

  • gospodarstva svih država članica trebala bi rasti do 2017.
  • tržište rada nastavlja se poboljšavati
  • fiskalna politika ostaje povoljna, a fiskalna prognoza sve je bolja
  • inflacija i dalje ovisna o cijenama energije
  • izgledi za globalni rast ostaju slabi
  • gospodarske izglede Europe prate znatni rizici

Prognoza za Hrvatsku (informativni članak dostupan je na engleskom jeziku)

Infografika

Kontekst

U ovoj se prognozi uzimaju u obzir svi relevantni dostupni podaci i čimbenici, među ostalim i pretpostavke o vladinim politikama, do 22. travnja 2016. i uključujući taj datum. Uvrštene su samo politike koje su vjerodostojno najavljene i potkrijepljene s dovoljno pojedinosti. U predviđanjima se ne uzima u obzir mogućnost promjene politika. Ova se prognoza temelji na nizu vanjskih pretpostavki o tečajnim i kamatnim stopama te cijenama robe. Prikazane su brojke odraz tržišnih očekivanja proizašlih na tržištima izvedenica u vrijeme izrade prognoze.

Ova će se gospodarska prognoza uključiti u proljetni paket Europskog semestra.

Komisija će svoju gospodarsku prognozu ažurirati u studenome 2016.

Dodatne informacije:

Proljetna gospodarska prognoza – internetska stranica i #ecforecast (dokument dostupan samo na engleskom jeziku)

Europska gospodarska prognoza – stranica s objašnjenjima

Pojedinosti

Datum objave
3. svibnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj