Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak22. studenoga 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Komisija isplatila dodatnih 1,5 milijardi eura pomoći Ukrajini

Komisija je 20. lipnja predložila uspostavu namjenskog instrumenta za pružanje usklađene, predvidljive i fleksibilne potpore Ukrajini za razdoblje 2024. 2027. u ukupnom iznosu do 50 milijardi eura.

Ukraine

Komisija je danas Ukrajini isplatila 1,5 milijardi eura u okviru paketa makrofinancijske pomoći + ukupne vrijednosti do 18 milijardi eura. Tim instrumentom EU nastoji pomoći Ukrajini u pokrivanju njezinih neposrednih potreba za stabilnom, predvidljivom i znatnom financijskom potporom u 2023. Današnjom isplatom Ukrajina je ove godine primila 16,5 milijardi eura u okviru paketa makrofinancijske pomoći +.

Ta će potpora pomoći Ukrajini da nastavi isplaćivati plaće i mirovine te da nastavi pružati osnovne javne usluge, kao što su bolnice, škole i stanovanje za premještene osobe. Ukrajini će se omogućiti i da osigura makroekonomsku stabilnost i obnovi kritičnu infrastrukturu koju je Rusija uništila u agresivnom ratu, kao što su energetska infrastruktura, vodni sustavi, prometne mreže, ceste i mostovi.

Današnje plaćanje uslijedilo je nakon što je Komisija 18. listopada utvrdila da Ukrajina i dalje ostvaruje zadovoljavajući napredak u provedbi dogovorenih uvjeta politike i ispunjava zahtjeve za izvješćivanje, čiji je cilj osigurati transparentnu i učinkovitu upotrebu sredstava. Ukrajina je osobito ostvarila važan napredak u jačanju financijske stabilnosti postupnim ukidanjem privremenog hitnog oporezivanja, kao i u jačanju vladavine prava, primjerice ponovnom uspostavom funkcioniranja Visokog pravosudnog vijeća i Visokog vijeća za kvalifikacije sudaca. Ukrajina je ostvarila i znatan napredak prema poboljšanju svojeg energetskog sustava restrukturiranjem operatora transportnog sustava za plin i promicanjem bolje poslovne klime.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Današnjom isplatom od 1,5 milijardi eura ukupna makrofinancijska pomoć Ukrajini od početka godine dosegla je 16,5 milijardi eura. Usred ruskog agresivnog rata ta se financijska pomoć Europe pokazala ključnom za gospodarsku stabilnost Ukrajine i kontinuitet njezinih osnovnih javnih usluga. Ukupna potpora Ukrajini trenutačno iznosi gotovo 85 milijardi eura, uključujući vojnu opremu. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu te smo predložili dodatnih 50 milijardi eura potpore za naredne godine, do 2027.

Od početka rata potpora EU-a Ukrajini i Ukrajincima ukupno iznosi gotovo 85 milijardi eura. To uključuje financijsku, humanitarnu, hitnu proračunsku i vojnu potporu EU-a, država članica i europskih financijskih institucija Ukrajini, kao i sredstva stavljena na raspolaganje kako bi se državama članicama pomoglo da zadovolje potrebe Ukrajinaca koji bježe od rata. Više informacija dostupno je u ovom informativnom članku.

 

Komisija je 20. lipnja predložila uspostavu namjenskog instrumenta za pružanje usklađene, predvidljive i fleksibilne potpore Ukrajini za razdoblje 2024. 2027. u ukupnom iznosu do 50 milijardi eura.

Pojedinosti

Datum objave
22. studenoga 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj